Danske børnepenge: Hvor langt rækker de i Polen?

Debatten om danske børne- og dagpenge til andre EU-borgere er i centrum for EP-valget. Derfor undersøger DR, hvad en ung mand faktisk kan købe for danske børnepenge i Polen.

En ganske almindelig T-shirt i Polen koster, hvad der svarer til 12 dages børnepenge. (© DR)

Polske arbejdere, der sender børnepenge hjem til familien i Polen, har skabt massiv debat både før og under valgkampen til europaparlamentsvalget.

DR har mødt en af de polakker, der arbejder i Danmark, og hans søn, der modtager dansk børnecheck, for at se, hvor langt en dansk børnecheck rækker i Polen.

18-årige shopper for fars danske børnepenge

Mateusz Zemlo er lige blevet 18 år og har de seneste syv år modtaget børnepenge fra sin far, der arbejder som elektromekaniker i Danmark.

Den unge mand har 915 kroner om måneden i børnepenge at shoppe for. Og selvom tingene er billigere i Polen, så rækker pengene ikke så langt.

Det opdagede DR's korrespondent, Ole Ryborg, da han tog i ud at shoppe med Mateusz Zemlo.

- Mateusz har købt et par sko og sokker til 500 polske zloty, eller det der næsten svarer til en måneds børnepenge fra Danmark, forklarer Ole Ryborg.

En ganske almindelig T-shirt koster, hvad der svarer til 12 dages børnepenge.

Arbejder for at give familien et bedre liv

Mateusz' far, Jurek Zemlo, har de seneste syv år arbejdet i Danmark for at give sin familie et bedre liv. Og han savner dem.

- Men det er en følelse af sikkerhed, at min kone ikke behøver bekymre sig om, at hun i morgen eller om en uge åbner sin pung og opdager, at der ikke er flere penge, forklarer Jurek Zemlo.

Jurek Zemlo betaler hver måned 8.000 kroner i skat i Danmark. Derfor mener han, det er rimeligt, at han også får gavn af de danske velfærdsydelser.

- Det eneste, jeg modtager, er børnepenge til mit barn. Hvor skulle jeg ellers få dem fra? Når jeg ikke arbejder i Polen, kan jeg jo ikke få dem derfra, siger Jurek Zemlo.

Tørnæs sender brev til EU-Kommissionen

Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentet, Ulla Tørnæs, har tidligere i dag sendt et brev til EU-Kommissionen om at finde en løsning på velfærdsturisme i hele EU.

Brevet har medunderskrivere fra både Holland, Finland og Estland, og er adresseret direkte til EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

- Jeg håber, at Barroso vil tage initiativ til at finde en langsigtet og holbar løsning på blandt andet den danske børnecheck. For det er altså uholdbart, at man kan komme til Danmark og efter kort tid have krav på en børnecheck, siger Ulla Tørnæs.

Hun anklager den danske regering for ikke at have været interesseret i at komme i dialog med Kommissionen som baggrunden for selv at tage kontakt.

- Det synes jeg jo er forkert af regeringen. Og det er derfor, jeg har taget initiativ til at samle en række lande om det her brev, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk