Danskere uenige med spidskandidater: EU-borgere skal have børnepenge ligesom os

Seks ud af ti danskere mener, at alle EU-borgere, der betaler skat i Danmark, skal have ret til velfærdsydelser på lige fod med danskere, viser måling.

Gallups vælger-panel er uenige med spidskandidaterne om et meget hedt emne: velfærdsydelser. (© DR)

I DR's koncertsal blinkede de røde lamper, da valgkampens største politiske debat - Demokratiets Aften - drejede ind på spørgsmålet om udbetaling af børnecheck og andre velfærdsydelser til EU-borgere.

Fem ud af otte af Europa-Parlamentets danske spidskandidater: Ulla Tørnæs (V), Jeppe Kofod(S), Morten Messerschmidt (DF), Christina Egelund (LA) og Bendt Bendtsen (K), siger nej til spørgsmålet om, hvorvidt EU-borgere, der arbejder og betaler skat i Danmark, skal have ret til velfærdsydelser som for eksempel børnepenge på lige fod med danskere.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Man skal yde, før man kan nyde - det er ikke tilfældet, hvis man efter kort tid på arbejdsmarkedet kan få børnecheck, siger Venstres spidskandidat, Ulla Tørnæs.

Morten Messerschmidt (DF) bakker op:

- Børnepengene er møntet på, at det skal være lettere at have børn i institutioner etc. De skal bruges til de udgifter, man har for børn i Danmark. Det dér vil kun føre til løndumping og socialt pres.

Men tilsyneladende er størstedelen af danskerne uenige.

Enige med Auken, Helveg og Kari

Et repræsentativt panel på 500 personer, som Gallup har udpeget, har under aftenens paneldebat siddet hjemme i stuerne med deres mobiltelefoner og stemt om præcis det samme dilemma som spidskandidaterne.

Og havde de haft lamper, ville de have blinket grønt.

I vælger-panelet stemmer 60 procent nemlig ja til, at EU-borgerne, der betaler skat i Danmark, skal have ret til velfærdsydelser, mens 40 procent er imod.

Dermed er de enige med spidskandidaterne: Margrethe Auken (SF), Morten Helveg Petersen (R) og Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU).

- Det er helt rimeligt og fair. Det er et bærende princip i det europæiske samarbejde, at vi ikke opdeler samfundet i a- og b-borgere. De mennesker kommer til vores land og bidrager til den danske velfærd, så selvfølgelig skal de behandles på lige fod med de danske borgere, siger Morten Helveg Petersen.

Vælger-panelet er dog ikke ligeså gavmildt stemt, hvis EU-borgerne ikke har børn i Danmark, men sender børnepengene hjem til familien i hjemlandet.

Så er 67 procent imod.

Problem med velfærdsturister

Velfærdsydelser til EU-borgere har været til intens debat gennem de seneste mange uger.

Omkring 9.000 EU-borger, der er bosat i Danmark, får årligt udbetalt i alt 165 millioner kroner i børnecheck fra den danske stat.

Heraf 4.500 svenskere, 3.000 polakker, 500 tyskere og 1.000 fra andre EU-lande.

Udbetalingen af børneydelse til EU-borgeres børn, der slet ikke bor i Danmark, er ligeledes steget fra 45 millioner kroner i 2008 til 95 millioner kroner i 2012.

Ifølge flere partier står sagen om børnecheck som et tydeligt tegn på, at Danmark har problemer med såkaldte velfærdsturister - EU-borgere, som kommer til Danmark for bevidst at få danske velfærdsydelser som børnecheck eller SU.

Men Gallups vælger-panel er altså ikke enige.

Facebook
Twitter