Danskerne sætter EP-valget igang med rekord

Landets fire største kommuner melder alle om største antal brevstemmer til et europaparlamentsvalg i Danmark nogensinde.

Alle landets fire største kommuner slår rekord med antallet af brevstemmer til et europaparlamentsvalg i Danmark. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Et rekordhøjt antal danskere har har valgt at sætte krydset på forhånd til europaparlamentsvalget i morgen den 25. maj.

Sådan lyder meldingen fra landets fire største kommuner, der i går lukkede dørene for brevstemmer hos både borgerservice-centre og biblioteker landet over.

Hos Københavns Kommune har næsten 5.000 flere danskere brevstemt end til sidste europaparlamentsvalg i 2009, fortæller Thomas Jakobsen, direktør for Københavns Borgerservice.

- Det er kommet ind i folks bevidsthed at stemme på det tidspunkt, der passer ind i en travl hverdag, og derfor brevstemmer de i stedet for at møde op på valgdagen, siger han.

Thomas Jakobsen forklarer stigningen som en tendens, der startede allerede tilbage ved folketingsvalget i 2011 og fortsatte ved kommunal- og regionsvalget i 2013.

Antallet af brevstemmesteder tæller

I København er der ti forskellige steder, danskerne kan brevstemme. Udover tre borgerservice-centre kan man stemme på syv biblioteker.

Og det at der er så mange steder, borgerne kan gå hen, er ifølge Thomas Jakobsen en af årsagerne til de næsten 20.000 brevstemmer i kommunen.

- Der har været god aktivitet det sidste stykke tid, men især den sidste uge har det været rigtig voldsomt. Alene de sidste tre dage har vi faktisk modtaget mere end halvdelen af alle de her brevstemmer, siger han.

Stigning over hele landet

Og tendensen går igen hos Danmarks tre næststørste kommuner.

Både i Aarhus, Aalborg og Odense meldes der om største antal brevstemmer til et europaparlamentsvalg nogensinde. En stigning på 1000 personer i alle tre kommuner.

I Aarhus har borgerne tidligere kunnet brevstemme flere steder i kommunen, men denne gang har der kun været et enkelt sted før valget i morgen.

- Derfor synes jeg faktisk, det er rigtig flot. Vi kan jo se, at den gode tradition med at brevstemme fra kommunalvalget bliver videreført her, siger Lene Danielsen, der er leder af valgsekretariatet i Aarhus.

Flere brevstemmer registreret end 2009

Også hos KMD, der står for digitalt at modtage og samle brevstemmer fra landets kommuner, bliver rekorden bekræftet.

Her har man indtil videre registreret 115.735 brevstemmer fra hele landet, og tallet stiger løbende, som flere kommuner melder ind med deres tal.

Og det er heller ikke alle kommuner, der taster deres data ind digitalt, pointerer Steen Østergaard, der er valgansvarlig hos KMD.

- Men det, vi jo kan se, er tendenser i forhold til andre valg. Og denne gang kan vi se, at vi allerede nu har overhalet antallet af brevstemer fra europaparlamentsvalget i 2009, siger han.

Brevstemmer, når det passer ind

Til sammenligning blev der ved valget i 2009 afgivet 113.773 gyldige brevstemmer i alt. Det svarer til 4,86 procent af de afgivne stemmer.

- Nu skal vi jo se, hvordan det lander, men det ville ikke være nogen overraskelse, hvis det er op mod 10 procent, der brevstemmer ved europaparlamentsvalget denne gang, siger Steen Østergaard.

Ifølge ham er en af hovedårsagerne til stigningen, at en del mennesker til dels er forhindret i at møde op i morgen på valgdagen.

Men en anden årsag er også, at folk vænner sig til at foretage sig ting, når det passer dem.

- Man går på sin netbank, når man gerne vil det for eksempel. Og det er måske den samme tendens, vi ser her, netop at stemme, når det passer ind. Det gør man så ved at brevstemme, siger Steen Østergaard.

Facebook
Twitter