Danskernes EU-skepsis stiger stærkt

Ophedet debat om velfærdsydelser har medført et skred i den danske befolkning i markant mere EU-kritisk retning.

Ophedet debat om velfærdsydelser har medført et skred i den danske befolkning i markant mere EU-kritisk retning. (© Colourbox)

Et halvt års ophedet debat om velfærdsydelser har medført et skred i den danske befolkning i markant mere EU-kritisk retning. Det skriver Politiken søndag.

Næsten halvdelen af befolkningen - 46 procent - erklærer i en Megafon-måling for Politiken og TV 2, at debatten har gjort dem mere skeptiske over for EU.

Kun 4 procent er blevet mere positive. Alene i løbet af den seneste måned har yderligere 7 procentpoint flyttet sig i negativ retning, sammenlignet med en tilsvarende måling foretaget i slutningen af marts.

- Målingen understreger, at den politiske debat betyder noget, og hvor vigtigt det er, at det store flertal af EU-positive partier fastholder proportionerne i debatten. Det handler om politisk lederskab. EU betyder fred, friheder til os alle og tusindvis af arbejdspladser, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Politiken.

Borgfred om EU-politikken brudt

Det er udbetalingen af velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande, der har brudt årtiers borgfred om EU-politikken blandt de etablerede partier og helt usædvanligt gjort EU til et indenrigspolitisk stridspunkt.

Det er ikke lykkedes at finde en løsning på indretningen af den danske børnecheck på denne side af parlamentsvalget om tre uger. Og forude venter en kamp for at bevare det særlige danske dagpengesystem, der er under pres fra EU-kommissionen.

Efterhånden som debatten har raset, er danskernes skepsis gradvis vokset - alt imens Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt, er stormet frem. Ifølge ham er der tale om et folkeligt oprør imod EU's omsiggribende indflydelse på indretningen af velfærdssamfundet.

Messerschmidt: EU ude af trit med folket

- Det understreger, at EU er kommet fuldstændig ud af trit med det, som flertallet af europæere og danskere ønsker. De fleste er med på at sikre bedre vilkår for handel, miljø og forbrugersikkerhed. Men østudvidelsen har givet enormt mange problemer på vores arbejdsmarked. Og det reagerer folk selvfølgelig imod, siger Morten Messerschmidt til Politiken.

Den stigende skepsis får imidlertid både Venstre og Socialdemokraterne til at tolke situationen positivt. Debatten viser ifølge partierne, at selve spørgsmålet om Danmarks deltagelse i EU - ja eller nej - endegyldigt er trængt i baggrunden.

Nu handler striden om politisk indhold, konstaterer både Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, og Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, over for Politiken.

Partier høster stemmer på debat om "snyltere"

Ser man hen over Europa, er udviklingen i danskernes holdninger ikke noget særtilfælde. Der er tale om en "klar, bredere europæisk tendens", siger lektor i europæisk politik Sara Hagemann fra London School of Economics.

Ifølge Hagemann er undertonen i EU-debatten, at EU-borgere fra den østlige og sydlige del af unionen snylter sig til sociale ydelser eller tager arbejdspladser fra et givent lands egne borgere. Det høster de EU-kritiske partier stemmer på, men:

- Det er ikke nødvendigvis sådan, at de nye vælgere kan erklære sig enige i hele partimanifestet hos de yderliggående partier. Snarere er der tale om en protest mod den etablerede midte, siger Sara Hagemann til Politiken.

Facebook
Twitter