Det stemmer vi om den 25. maj

Kursen for EU’s fremtid skal lægges. I slutningen af maj skal vi til stemmeurnerne, men hvad stemmer vi egentlig om? Læs mere her.

Den 25. maj skal der stemmes løs i Danmark. Dels til europaparlamentsvalget og desuden til folkeafstemningen om patentdomstolen. (Foto: Petter Åttingsberg © DR)

EU-stjernerne kommer for alvor i vælten i maj måned.

Danskerne skal tage stilling til, hvor de vil placere hele to europæiske krydser den 25. maj.

Her vil der både blive afholdt valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig til Den Fælles Europæiske Patentdomstol eller ej.

Tretten pladser

Til EP-valget kan vi vælge imellem 100 danske kandidater fra otte forskellige partier.

Af dem får tretten plads i Europa-Parlamentet i Bruxelles og Strasbourg.

Europaparlamentarikere bliver valgt for en fem-årig periode, og de vil skulle tage stilling til bunkevis af lovgivning, der berører vores hverdag.

Magt over hverdagen

Hvilke tilsætnings- og farvestoffer må der være i maden, må der være parabener og hormonforstyrrende stoffer i vores hudpleje-produkter, hvad skal det koste at tale i mobiltelefon i andre EU-lande, og hvilken ret skal man have til behandling på sygehus i udlandet?

Det er alt sammen eksempler på politik, som de kommende 751 politikerne i Europa-Parlamentet vil være med til at beslutte.

Hvad med idéerne

Det andet kryds handler om at stemme ja eller nej til, om Danmark skal tilslutte sig Den Fælles Europæiske Patentdomstol.

Kort forklaret handler det om beskyttelsen af små og store virksomheders idéer og opfindelser.

Altså - skal vi i Danmark tilslutte os en ny fælles europæisk patentdomstol, der fremover vil tage stilling til krænkelser og gyldigheden af europæiske virksomheders patenter?

Læs mere om patentdomstolen her.

Facebook
Twitter