DF på udkig efter mere magtfuld gruppe i parlamentet

Dansk Folkeparti går efter mere indflydelse i Europa-Parlamentet. Det skal ske ved at skifte politisk gruppe efter valget.

(© DR)

Dansk Folkeparti kan meget vel være på vej mod en ny politisk gruppe i Europa-Parlamentet efter EU-valget 25. maj.

I dag er Morten Messerschmidt med i den lille EFD-gruppe, der har ringe indflydelse, og han vil ikke afvise at skifte til en anden politisk gruppe.

- Præcis hvordan gruppedannelserne bliver efter valget afhænger af, hvilke partier der går frem, og hvilke der går tilbage. Jeg vil ikke love evig troskab til en gruppe, hvis det så viser sig at der er et alternativ, som er bedre, siger Morten Messerschmidt.

DR's EU-korrespondent Ole Ryborg vurderer, at der er gode chancer for at DF vil forsøge at skifte til en anden og mere indflydelsesrig gruppe.

Bejler til den konservative ECR-gruppe

- Den mulighed Dansk Folkeparti har, er eksempelvis at søge ind i en gruppe, der i dag ledes af de britiske konservative (ECR). Det er en gruppe, der har stor indflydelse i Europa-Parlamentet, og Morten Messerschmidt har flirtet lidt med den gruppe før og ville gerne ind. De var ikke så glade for ham sidst, men alt vi hører i Bruxelles er, at han og DF har kurs mod den gruppe, siger Ole Ryborg.

Morten Messerschmidt nævner også selv den konservative ECR-gruppen som en mulighed, når gruppedannelserne skal genforhandles efter valget:

- Hvis man ser på den EU-kritiske borgerlige fløj i parlamentet, er der to grupper. Den jeg tilhører, EFD-gruppen, og så ECR-gruppen hvor David Camerons parti sidder.

Kunne det være en mulig gruppe for Dansk folkeparti?

- Ja, det kan man godt sige, siger Morten Messerschmidt.

DF med i den mindste gruppe

Som det er i dag, har EFD-gruppen ikke meget at skulle have sagt i det 766 medlemmer store parlament, der er fordelt på syv politiske grupper.

Den EU-skeptiske gruppe, der ligger på højrefløjen, er med sine 31 medlemmer den mindste gruppe, og medlemmerne er kendt for at være indbyrdes uenige i hver anden afstemning.

Den konservative ECR har til sammenligning 57 medlemmer i dag og er med i flere kompromiser.

Både eksperter og flere EU-lobbyister siger til DR, at EFD-gruppens - og dermed Dansk Folkepartis - magt i parlamentet er yderst begrænset.

Begrænset indflydelse i dag

Morten Messerschmidt erkender, at indflydelsen er begrænset, blandt andet fordi EFD-gruppen bevidst står uden for de store aftaler om budgetter, traktaten, de åbne grænser og velfærdsspørgsmål.

- Det er klart, taler man kommissionen efter munden og i øvrigt jubler hver gang, EU får mere indflydelse, så har man mere magt, end man har, hvis man sidder i en gruppe, der ønsker det modsatte, siger Morten Messerschmidt.

Ifølge DR's seneste meningsmåling står DF til at få mindst tre ud af de 13 danske mandater i det nye Europa-Parlament.

Ved sidste valg fik partiet to mandater, men Anna Rosbach valgte siden at melde sig ud af DF og skiftede politisk gruppe fra EFD til netop gruppen med de britiske konservative, ECR.

Ole Ryborg forklarer, at man til dels kan sammenligne Morten Messerschmidts nuværende situation med dengang Pia Kjærsgaard var i Folketinget og Poul Nyrup var statsminister.

- Da havde Dansk Folkeparti ingen indflydelse. Så kom Anders Fogh Rasmussen til, og så fik Dansk Folkeparti stor indflydelse. Det er samme situation her. Europa-Parlamentet er sammensat på en måde, hvor man ikke bruger og ikke lytter til den politiske gruppe, som Morten Messerschmidt er med i.

- Derfor står han i dagens Europa-Parlament uden for indflydelse på de fleste sager, siger Ole Ryborg.

Facebook
Twitter