Efter 25.000 km i en Toyota: Europa er så sexet

To unge har kørt kontinentet tyndt for at finde ud af, om unge tror på Europa. Og der er håb.

(Foto: Peter Laugesen og Elena Askløf © DR)

Det er et år siden, at Peter Laugesen og Elena Askløf satte sig ind og smækkede dørene i deres falmede, lyseblå Toyota Avensis.

Siden da har de kørt 25.000 kilometer, interviewet over 500 unge europæere, der i øvrigt talte 23 forskellige sprog.

De har boet i over 100 hjem hos vilkårlige europæere for at finde ud af, hvordan ungdommen ser på et fremtidigt europæisk sammenhold - fremtidens EU.

For EU som union er i krise. Storbritannien truer med at melde sig ud, og grækerne demonstrerer i vrede over tyskernes sparekrav - blot for at nævne nogle af problemerne.

- Men det, vi har set, er, at de unge ude i Europa faktisk føler sig som europæere. De vil gerne et solidarisk og sammentømret Europa, men de nærer også en stor mistro til EU-systemet, siger Elena Askløf.

Et sammenhold i krise

Der er få ligheder mellem tyske industribyer i grå beton og så små, spanske bjergbyer med hvidkalkede huse, hvor duften af grillet sardin og citron sejler ned ad de brostensbelagte gader.

Og den lighed der er, nemlig samværet i EU, gisper efter vejret efter en hård økonomiske krise, der specielt har kastet Sydeuropa ud i store og massive gældsproblemer, som mere velbjærgede lande som Tyskland har skullet finde en løsning på.

Fordommen om os "kloge" nordboer på den ene side og så de "sløsede" sydeuropæere på den anden har da også været vigtig at rive op i, fortæller Peter Laugesen:

- Der kan så nemt blive skabt en kynisme mellem os nordpå, og så de arbejdsløse spaniere. Så vi ville gerne vise folk herhjemme, hvem de arbejdsløse spaniere egentlig er, siger han.

Og sydeuropæerne kan godt mærke fordømmelsen og kynismen. I Madrid mødte Peter og Elena mange spaniere, der føler sig forladt af det europæiske fællesskab - en af dem er Patrícia.

- Vi tog det meget bevidste valg at blive en del af EU. Og ja; vi har lavet vores fejl, men nu er vi blevet udelukket af EU og efterladt helt alene. Og det gør ondt. Det føles virkelig slemt, siger den unge spanier.

Og Elena Askløf supplerer:

- Det er så farligt det der med at opbygge nogle stereotyper. Det er umuligt for mig at tro på, at alle grækere er dovne og ikke gider betale skat, men sådan kommer det tit til at lyde. Nu har vi så set, at det ikke er sådan, det er - og det kommer vi så hjem og fortæller, så folk kan få et nuanceret syn på de europæiske medborgere, som vi har, siger Elena Askløf.

EU's problem - ikke Europas

EU-apparatet har på mange måder forsøgt at skabe en fortælling om et samlet Europa. Alligevel er der så uendelig langt fra de stive jakkesæt og stilrene kontorer i Bruxelles til den lille sardinduftende sydspanske landsby.

- Vi er en ungdomsgeneration, som ønsker et samlet Europa. De unge siger jo til os, at de synes, at grundlaget for EU med at samle lande og umuliggøre krig er en god idé, men dét, det er blevet til, kan de unge ikke identificere sig med, siger Elena Askløf.

Og Peter Laugesen bakker op. De unge europæere vil gerne et samlet Europa, men lige nu er EU for fjernt og støvet.

- Prøv lige at se på hele verden, og se så, hvor mega sexet Europa er med alle vores sprog og kulturer. Men alligevel formår EU at få gjort alt det kedeligt og usikkert. Altså, hvordan kan det være? siger Peter Laugesen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter