Efter succes-valget: Højrefløjene i Bruxelles vil ikke kendes ved hinanden

Flere af de EU-skeptiske partier anser hinanden for at være for ekstremistiske til samarbejde. Samarbejde bliver derfor svært.

Lederen af Front National, Marine Le Pen, nyder stor opbakning i Frankrig. Men hendes britiske pendant finder hende for ekstrem til samarbejde, og derfor kan hendes indflydelse blive mindsket i Europaparlamentet. (Foto: Christian Hartmann © Scanpix)

For racistisk. For antisemitisk. For nazistisk.

Sådan lyder reaktionen fra en række EU-skeptiske partier, der er stormet frem ved valget til Europa-Parlamentet, når man spørger til, hvad de mener om deres kolleger i Europas andre EU-kritiske partier.

Derfor ser det heller ikke ud til, at der kommer én stor blok af EU-modstandere i det nye Europa-Parlament, hvor det kræver 25 medlemmer fra syv forskellige lande at danne en gruppe.

I Bruxelles er bare det at være med i en gruppe vigtigt for at få indflydelse. Det giver mere taletid og ret til at oprette et sekretariat, som kan hjælpe med lovgivningsarbejdet. Og jo større gruppe, jo mere indflydelse den har på de love, EU vedtager.

Farage nægter at samarbejde med Le Pen

Men på de yderste fløje ser forskellene altså ud til at være for store.

Størst og mest betydningsfuld er splittelsen mellem britiske United Kingdom Independence Party (UKIP) og franske Front National.

- UKIP skal undgå hvilken som helst pagt med Front National efter valget. Hvor imponerende Marine Le Pen er, så slæber Front National på giftig bagage, har UKIP-formand, Nigel Farage sagt.

Og Le Pen nægter samarbejde med Jobbik

Det ry har hængt ved Front National fra dengang formanden var Jean-Marie Le Pen, far til nuværende forkvinde Marine Le Pen. Han har flere domme for både at bagatellisere holocaust og for racisme.

Det franske højreparti nægter så igen at arbejde sammen med en række åbent nazistiske partier - de er trods alt for radikale, mener man hos Marine Le Pen.

- Jeg afviser at arbejde sammen med blandt andre Gyldent Daggry, Jobbik og Ataka, har hun udtalt.

To eller tre grupper

På grund af uenigheden ser det mere ud til, at det ender med to eller endda tre anti-EU grupper i Europa-Parlamentet.

* én omkring britiske UKIP.

* én omkring franske Front National med det hollandske Frihedsparti, det østrigske Frihedsparti, italienske Lega Nord, Sverige Demokraterne og belgiske Flamsk Interesse.

*eventuelt én med nynazisterne i græske Gyldent Daggry, Ataka fra Bulgarien og Tysklands Nationaldemokratiske Parti.

Ro i Europa-Parlamentet

I selve Europa-Parlamentet kommer EU-modstandernes sejre formentlig ikke til at føre til uro.

De største politiske familier - de konservative kristendemokrater, socialdemokraterne og de liberale - har stadig et solidt flertal.

Derfor kan de være ligeglade med de EU-skeptiske partier.

Facebook
Twitter