Fra coke til kød: Kriminelle bander svindler med fødevarer

Fødevaresvindel ledes og styres af organiserede kriminelle, siger Europol til DR. I Danmark oplever Fødevarestyrelsen i stigende grad svindel med moms og afgifter på fødevarer.

- Den organiserede kriminalitet har helt klart fundet et nyt marked, siger Chris Vansteenkiste, der er leder af Europols efterforskningsenhed af fødevaresvindel. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Den grænseoverskridende, organiserede kriminalitet har slået sig på svindel med fødevarer.

Udover at true økonomien er svindlen også sundhedsfarlig. Svindlen omfatter alt fra tyveri af afgifter til fusk med hestekød og forfalskning af fødevarer.

Postkasser og stråmænd

Fødevarestyrelsen oplever i stigende grad sager med svindel med afgifter på fødevarer, fortæller chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold Michael Rosenmark.

- Vi har i det seneste år set en ny type sager, vi ikke har set tidligere, der peger i retning af, at det er blevet mere organiseret.

Fødevarestyrelsen har især set en stigning i sager, hvor postkasseselskaber og rumænske stråmænd indgår i kæder, hvor statskassen unddrages for moms og afgifter i forbindelse med handel med for eksempel slik og nødder.

- Det er et nyere fænomen, men der er mange penge i det, siger Michael Rosenmark.

Bander har fundet nyt marked

Svindel med fødevarer i EU er et stort problem, fastslår det europæiske politisamarbejde Europol. Og svindlen vokser i omfang:

- Den organiserede kriminalitet har helt klart fundet et nyt marked, siger Chris Vansteenkiste, der er leder af Europols efterforskningsenhed af fødevaresvindel til DR.

Tendensen er på europæisk og globalt plan, at de organiserede kriminelle skifter væk fra for eksempel narkohandel, hvor profitten er dalende og risikoen stigende.

Europol har i operationer fundet og konfiskeret udstyr, der viser, at kriminelle bander satser på næsten industriel produktion af falske fødevarer.

Væk fra falske tasker

- Vi kan se en trend, hvor svindlen bevæger sig fra luksusvarer, som falske tasker, over til dagligvarer som for eksempel tandpasta og fødevarer, siger Chris Vansteenkiste, der betegner svindlerne som ”meget kreative”.

De kriminelle udnytter det åbne, europæiske marked og huller i de nationale regler og kontrolsystemer.

96 anholdt ved operation

Europol har sammen med Interpol arrangeret tre store operationer mod fødevaresvindel, Operation OPSON I, II og III. Operationerne er rullet ud i 33 lande i Europa, Amerika og Asien.

Ved den seneste operation blev der konfiskeret mere end 1.200 ton forfalskede eller underlødige fødevarer og næsten 430.000 liter forfalskede drikkevarer. I alt 96 mennesker blev anholdt.

I Danmark deltager Fødevarestyrelsen, bagmandspolitiet og Skat i operationerne.

Falske varer ind fra Sverige

Senest har Fødevarestyrelsen fundet falske suppeterninger i omløb i Danmark.

Suppeterningerne er pakket, så de ligner ægte terninger. De blev fundet ved en kontrol i en forretning og efterfølgende sporet til at være blevet importeret fra Sverige. Sagen efterforskes stadig.

Tidligere er der fundet forkert mærkede portvine og skinker i danske forretninger.

Svindel for milliarder

Europol vil ikke sætte tal på, hvor omfangsrig man vurderer fødevaresvindlen til at være:

- Det er umuligt at sætte tal på omfanget af svindel. Det er lige som med kokain, vi ved, hvor meget der bliver konfiskeret, men ikke hvor meget der slipper igennem. Vi kan se, at antallet af beslaglæggelser i fødevarer er stigende, siger Chris Vansteenkiste fra Europol til DR.

En amerikansk kongresrapport fra januar i år anslår, at der på verdensplan årligt svindles for mellem 54 og 81 billioner kroner, og at svindlen potentielt berører 10 procent af al kommerciel handel med fødevarer.