GRAFIK Se hvordan der svindles med den mad, du spiser

Fisk, honning, kaviar, æg og pølser. Klik ind og se de madvarer, som kriminelle bander i Europa svindler med.

Den grænseoverskridende, organiserede kriminalitet har slået sig på svindel med fødevarer. Udover at true økonomien er svindlen også sundhedsfarlig. Svindlen omfatter alt fra tyveri af afgifter til fusk med hestekød og forfalskning af fødevarer.

I den interaktive grafik fra DR's Undersøgende Databaseredaktion kan du se en række eksempler på hvilke fupnumre og svindelsager Europol og Interpol, samt de europæiske fødevaremyndigheder, har opdaget de seneste år.

Du kan læse om stigende svindel med skaldyr og fisk, se eksempler på oskekødsprodukter, der indeholder hestekød og se statistik om omfanget af varer, der er konfiskeret ved Europol og Interpols to seneste operationer mod fødevaresvindel.

Stigende, men ukendt omfang

Både Fødevarestyrelsen i Danmark og Europol vurderer, at omfanget af fødevaresvindel er stigende. Men Europol vil ikke sætte tal på, hvor omfangsrig man vurderer fødevaresvindlen til at være:

- Det er umuligt at sætte tal på omfanget af svindel. Det er lige som med kokain, vi ved, hvor meget der bliver konfiskeret, men ikke hvor meget der slipper igennem. Vi kan se, at antallet af beslaglæggelser i fødevarer er stigende, siger Chris Vansteenkiste fra Europol til DR.

En amerikansk kongresrapport fra januar i år anslår, at der på verdensplan årligt svindles for mellem 54 og 81 billioner kroner, og at svindlen potentielt berører 10 procent af al kommerciel handel med fødevarer.

D. 25. maj er der valg til Europa-Parlamentet, og politikerne har indflydelse på reglerne for import af fødevare, mærkning af fødevare og reglerne for indhold af eksemplevis farvestof i fødevare. Se hvad Europa-Parlamentet ellers har indflydelse på i din hverdag: