GUIDE: Sådan kan du blive behandlet i et andet EU-land

EU's patientrettigheder giver danske patienter ret til at blive behandlet i et andet EU-land på statens regning. Læs, hvordan systemet fungerer.

- Vi anbefaler faktisk næsten altid, at man kontakter en patientvejleder, før man søger behandling i udlandet, fordi de her regler er så komplicerede, at man let kan komme til at ende med regningen selv, siger Karin Scroczynski, der er chefkonsulent i sygehusplanlægning i Region Sjælland. (© Colourbox.com)

Gå til lægen i Frankrig, til speciallæge i Italien, eller hvis uheldet er ude - en akut tur på sygehus i England. Helt gratis.

Fra 1. januar i år blev EU's patientrettigheder skrevet ind i dansk lovgivning, og det giver danske patienter ret til at blive behandlet i et andet EU-land - på Danmarks regning.

I nogle tilfælde skal man dog have en forhåndstilladelse, inden man tager af sted.

Men skal man på skadestuen, hvis man for eksempel har brækket armen, kan man uden videre sætte sig ind i bilen og køre over grænsen, har Patientombuddet slået fast.

Chefkonsulent i sygehusplanlægning i Region Sjælland, Karin Sroczynski, forklarer til DR Nyheder, hvordan systemet fungerer:

Sådan gør du

Du kan til hver en tid gå til en almindeligt praktiserende læge i et andet EU-land.

Du betaler for behandlingen hos lægen, og så henvender du dig hos din bopælsregion og får refunderet beløbet, svarende til den pris behandlingen ville have kostet i Danmark.

- Det vigtige er her at huske den gyldige faktura, der tydeligt viser, du har været til en læge og modtaget en behandling, siger Karin Sroczynski.

Hvis du derimod skal til en speciallæge, skal du have en henvisning, ligesom du skal i Danmark, med mindre der er tale om en øre- eller øjenlæge.

Du kan både få henvisningen fra egen læge i Danmark eller en praktiserende læge i udlandet.

- Men det forudsætter, at vi også laver den behandling hos en speciallæge i Danmark, for at man efterfølgende kan få refunderet det beløb, som det ville koste her, siger Karin Sroczynski.

Sygehusbesøg og forhåndsgodkendelser

Har du brug for at komme på et sygehus i et andet EU-land, skal du ligesom i Danmark også bruge en henvisning, med mindre det er akut, så tager du bare af sted.

Der er dog behandlinger, der kræver, at region godkender dem på forhånd for at få dem betalt i udlandet:

- Hvis det er en behandling, som er mere specialiseret, for eksempel hjertekirurgi eller i kraniet, hvor der skal særligt udstyr til. Eller hvis behandlingen kræver hospitalsindlæggelse i mindst én nat, siger Karin Sroczynski.

Derfor anbefaler hun altid at søge forhåndsgodkendelser, hvis det drejer sig om sygehusbehandlinger, for så har du vished for, at du kan få det refunderet.

Ifølge Karin Sroczynski er der nemlig en stor risiko for, at du får afslag, hvis ventetiden er kort på samme behandling i Danmark.

- Og det er faktisk ofte, fordi vi har så korte ventetider, hvor vi også har de private markeder, så det skal man være forberedt på. Derfor vil man oftest få afslag, hvis patienten kan få et hurtigt behandlingstilbud herhjemme, siger hun.

Klager, erstatning og patientvejledere

Du skal være opmærksom på, at når du vælger behandling i et andet land, så gælder det danske klage- og erstatningssystem ikke længere.

Det gør kun lovgivningen i det pågældende land nemlig.

- Derfor er det dit ansvar at sikre dig, at det valgte land har både et klage- og erstatningssystem, hvis noget går galt under behandlingen, siger Karin Scroczynski.

Der findes dog patientvejledere hos alle regioner, og deres opgaver er netop oplyse og vejlede patienter i Danmark, der ønsker at blive behandlet i et af de andre EU-lande.

Og dem kan du altid søge hjælp hos, hvis du er i tvivl.

- Vi anbefaler faktisk næsten altid, at man kontakter en patientvejleder, fordi de her regler er så komplicerede, at man let kan komme til at ende med regningen selv, siger Karin Scroczynski.

Husk altid at have blåt gyldigt sygesikringsbevis med, når du rejser, anbefaler hun.

Generelt om betaling og behandlinger

Generelt får du dækket de udgifter som en tilsvarende eller lignende behandling i Danmark vil koste. Det kan patientvejlederen også oplyse mere om.

Du kan overordnet få dækket - eller få tilskud til - følgende behandlinger/læger efter de samme regler, som der gælder i Danmark:

 • Praktiserende læge

 • Speciallæge

 • Tandlæge

 • Medicin på recept

 • Kiropraktor

 • Fysioterapeut

 • Psykolog

 • Børne- og ungdomstandpleje

 • Hjemmesygepleje

 • Gratis genoptræning uden for sygehus

 • Behandling for alkohol- eller stofmisbrug

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk