Hovedbestyrelsesmedlemmer: Løkke er den rigtige formand trods katastrofevalg

Lars Løkke Rasmussen er Venstres bedste statsministerkandidat trods valgafklapsning, mener medlemmer af partiets hovedbestyrelse.

Lars Løkke gav Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget Ulla Tørnæs et knus sent søndag aften, efter det stod klart at de havde lidt nederlag. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Vælgerne uddelte lussinger til Venstre ved søndagens europaparlamentsvalg. Og mandagen bliver af partiets bagland betegnet som en gråvejrsdag at vågne op til.

'Et katastrofevalg', kalder nogle af lokalfolkene i Venstre det endda.

Men partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, har påtaget sig ansvaret for de ringe resultater og har fremrykket et planlagt hovedbestyrelsesmøde fra august til 'snarest muligt' for at bringe partiet ud af krisen.

Og det er et tegn på, at Lars Løkke tager partikrisen alvorlig, mener flere medlemmer af Venstres hovedbestyrelse, som DR Nyheder har talt med.

- Vi er selvfølgelig trætte af personsager, men han er den bedste politiker, som Venstre har. Og han er Venstres bedste bud på en statsminister, siger hovedbestyrelsesmedlem Jan Gade, der også er formand for Venstre i Odder.

'Eminent til at føre politik'

Hovedbestyrelsesmedlemmerne kan blive tungen på vægtskålen, hvis Lars Løkke sætter sit mandat på spil til hovedbestyrelsesmødet.

Selv om Løkkes sager om tøjkøb, rejser og rygning på hoteværelser har givet ham alvorlige ridser i lakken, gør hans politiske evner, at han kan fortsætte som formand og være den, der bringer partiet ud af krisen, tilkendegiver flere i hovedbestyrelsen.

- Jeg havde regnet med et dårligt valg. Lars Løkke er eminent til at føre politik. Og vi har fået en tilbundsgående orientering fra forretningsudvalget, og jeg har som medlem af hovedbestyrelsen fået flere orienteringer, så det er jeg tilfreds med, siger Christian Eckhardt Aagaard, der også er lokalformand for partiet i Herning.

Selv mener Løkke også, at han fortsat er den rette til at bestride posten som formand for Venstre, der nu må nøjes med to mandater i Europa-Parlamentet.

- Jeg bilder mig ind, at jeg fortsat har ressourcerne, modet, temperamentet og viljen til at være den rigtige person, der bringer Venstre i mål, sagde Lars Løkke Rasmussen søndag aften, efter valgresultatet stod klart.

Det er ikke nok at tage ansvaret

I hovedbestyrelsen har man en tiltro til, at der ikke kommer flere bilagssager, og nu gælder det om at se fremad. Og få vælgerne overbevist om, at det er politikken, der gælder.

Men Løkke er nødt til at handle nu og her og fremlægge en fremtidssikret forklaring.

- Et er at tage skylden, men jeg er meget spændt på, hvad han vil gøre ved det, for noget skal der gøres, siger Hans Jørgen Dalum fra Venstre i Nordjylland.

Ny kommunikationsstrategi

Flere af hovedbestyrelsesmedlemmerne efterlyser en helt ny strategi for, hvordan politikken i Venstre atter bliver omdrejningspunktet for vælgerne frem for de altoverskyggende personsager.

- Vi skal have en grundig gennemgang af tingenes tilstand. Det er Løkkes personlige sag, der har påvirket valget. Nu skal vi have lavet en kommunikationsstrategi, og vi skal have klare linjer på denne sag (om Løkkes bilag, red.), siger Svend Rosager, lokalformand i Svendborg og hovedbestyrelsesmedlem.

- Det er et skuffende valgresultat, men det glæder mig, at Løkke så klart og tydeligt erkender sin andel i det her valgnederlag, siger Svend Rosager.

Venstre fik 16,7 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti blev valgets helt store vinder med 26,6 procent af stemmerne.

Facebook
Twitter