Kun fem procent torsk i torskerognen

DNA-test afslører: Der var ikke kun torskerogn i dåserne. Se her, hvad det var for rogn, danske butikker havde på hylderne.

DNA-test har afsløret flere typer fiskeæg i torskerogn. (© Colourbox)

Der var ikke kun torskerogn i Coop Luxus Torskerogn og Glyngøres Rogn Guf, da dåserne blev undersøgt af Fødevarestyrelsen i forbindelse med den internationale indsats mod fødevaresvindel, Operation Opson. DNA-tests viste nemlig, at der var rogn fra andre fiskearter i dåserne. Faktisk var der så lidt torskerogn i nogle af dåserne, at det udgjorde blot fem procent af dåsens indhold.

I stedet for torskerogn udgjorde rogn fra andre fiskearter som sej og kuller store dele af indholdet i de prøver af 'Coop Luxus torskerogn', som Fødevarestyrelsen undersøgte.

En træls sag

- Det er en træls sag, for nu at sige det på jysk, siger Christian Sievert, der er administrerende direktør i Bornholms A/S, der leverede dåserne med torskerogn til Coop Danmark og Beauvais.

Hans virksomhed kom i søgelyset i forbindelse med en aktion, hvor Fødevarestyrelsens Rejsehold gennemførte kontrol den 24. januar og igen den 5. februar 2014. Virksomheden har elite-smiley, og trods det forkerte indhold i dåserne udløste kontrollen ikke en sur smiley til Bornholms A/S. Kontrollen viste nemlig også, at virksomheden havde styr på alle dokumenter i sagen, altså fakturaer, handelsaftaler og opskrifter.

Fusken foregår hos underleverandør

Fødevarestyrelsens mistanke falder derimod på en underleverandør til Bornholm A/S, der har leveret rogn til det bornholmske firma, der igen leverer rognen til blandt andet supermarkedskæderne under Coop.

- Vi har lavet en grundig kontrol og mener ikke, at Bornholms A/S har snydt. Men vi tog prøver af deres råvarer og det viste sig, at der var kuller og sej i råvarerne. Vi tror, at der var en underleverandør, der snød, og derfor har vi givet bolden videre og underrettet de tyske myndigheder, forklarer chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold Michael Rosenmark.

Direktøren selv har ikke fattet mistillid til underleverandøren og tror snarere, at der er tale om sjusk end om egentlig svindel.

Videresendt til tyske myndigheder

Efter at sagen er sendt videre til de tyske myndigheder, har Fødevarestyrelsen ikke hørt mere om sagen. Derfor er den, ifølge styrelsen et godt eksempel på, at det kan være svært at forfølge sager om fødevaresvindel på tværs af landegrænserne i EU.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lægger op til, at Danmark skal presse på for at øge koordinering og kontrol af sagerne på EU-plan:

- Når det handler om beskyttelse af fødevarer i forhold til import, så er vi ret godt med i Danmark. Men vi må anerkende, at presset stiger hele tiden. Vi bliver simpelthen nødt til at gøre mere, også på europæisk plan. Der presser Danmark selvfølgelig på for, at kontrollen og koordineringen skal styrkes i Europa, siger han.

Ingen sej og kuller på hylderne nu

Sagen med den falske torskerogn blev opdaget, da Fødevarestyrelsens Rejsehold tog prøver af dåser med torskerogn på hylderne i Beauvais og Coop ved en kontrol i slutningen af januar i år.

Efter kontrollen fjernede Coop dåserne med kuller- og sej i torskerognen fra hylderne.

Også Beauvais stoppede med at udlevere dåserne fra lageret.