Lille virksomhed: Patent-ja kommer til at spare os penge

Mens små software-virksomheder er kede af ja'et til patentdomstolen, jubler en lille produktionsvirksomhed sammen med Dansk Erhverv.

Langt størstedelen af de vælgere, der ved dette valg satte deres kryds, sagde ja til patentdomstolen. (© Scanpix)

Omkring to ud af tre af de danskere, der søndag satte kryds på stemmesedlen, krydsede af ved et ja til den europæiske patentdomstol.

Det betyder, at virksomheder med gode ideer nu kan søge patent i 25 af EU's medlemslande på én gang i stedet for at skulle søge i hvert enkelt land.

Med det nye patentsystem håber EU at gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at få patent på deres produkter.

Selv om flere små it-virksomheder er kede af resultatet, glæder andre iværksættervirksomheder sig over resultatetet - også en lille virksomhed som Growers Cup i Middelfart, der laver kaffe- og teposer.

- Vi har brugt rigtig mange ressourcer på at ansøge patenter, så det bliver meget nemmere i fremtiden, siger direktør Ulrik Rasmussen fra Growers Cup-lokaler i Middelfart.

Kan spare penge

Firmaet har hidtil brugt næsten tre millioner kroner på at tage patenter i ni EU-lande, fortæller han.

- Det (valgresultatet red.) er et rigtig godt resultat, for vi kan spare nogle penge, der nu kan gå til udvikling, siger Ulrik Rasmussen.

Han håber også på, at ja'et til den europæiske patentdomstol vil sikre bedre beskyttelse til virksomheder som hans.

- Det bliver ikke kun både nemmere og billigere - det bliver nok også nemmere at beskytte vores patenter, hvis vi kommer i en krænkelsessituation i Europa, mener Ulrik Rasmussen.

Dansk Erhverv: Vigtigt med et ja

Hos Dansk Erhverv deler direktør Christian Ingemann Ulrik Rasmussens begejstring.

- Jeg er overvældende glad. Danskerne har sendt et klart signal om, at man synes, at patentdomstolene er en god idé, og det er vigtigt for dansk erhverv, at vi har fået den her patentdomstol, siger han.

Til folkeafstemningen stemte langt størstedelen af vælgerne ja. Hele 62,5 procent af alle dem, der satte deres kryds gjorde det ud for "ja", mens 37,5 procent satte kryds ved et nej.

- Det er rigtig fint, at det er blevet et så klart ja, så der ikke kan sås tvivl om mandatet, siger Christian Ingemann fra Dansk Erhverv.

Danmark bliver det 26. EU-land, som deltager i patentdomstolen.