Lobby-skandalen der rystede Bruxelles

I 2011 blev Europa-Parlamentet ramt af en skandale, da en avis med skjult kamera fangede tre medlemmer i at acceptere penge for indflydelse.

Ernst Strasser (th) var indenrigsminister i Østrig, inden han blev medlem af Europa-Parlamentet. (© Fra Facebook)

- Få mennesker har skadet Østrigs omdømme så meget som dig.

Så hårde var ordene fra en østrigsk dommer, som sidste år idømte den tidligere europaparlamentariker Ernst Strasser fire års fængsel for at have modtaget bestikkelse.

Ernst Strasser sagde ligesom to andre parlamentarikere - Adrian Severin fra Rumænien og slovenske Zoran Thaler - ja tak, da lobbyister tilbød ham 100.000 euro om året for at fremsætte specifikke ændringsforslag til love, som Europa-Parlamentet behandler.

En spansk parlamentariker gik også med til at fremsætte ændringerne - men han ville ikke have penge for det. I alt 60 parlamentarikere blev kontaktet - 14 gik med til at møde lobbyisterne.

Skjult kamera

Lobbyisterne var dog i virkeligheden undercover journalister fra den britiske avis Sunday Times, som filmede det hele med skjult kamera.

Afsløringen vakte betydelig skandale i Europa-parlamentet og har fået alvorlige konsekvenser for de involverede.

Ernst Strasser og Zoran Thaler trak sig begge fra parlamentet, og Zoran Thaler fik i januar i år tre et halvt års fængsel, da en domstol i Slovenien behandlede sagen.

Adrian Severin nægtede til gengæld at forlade sin post, selvom han blev ekskulderet af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet. Severin har stadig opbakning fra det socialdemokratiske parti i Rumænien, men netop nu afventer han en retssag ved domstolene i Rumænien.

Adfærdskodeks

Skandalen var den direkte årsag til, at Europa-Parlamentet i begyndelsen af 2012 for første gang fik et adfærdskodeks, som især handler om medlemmernes omgang med lobbyister.

Kodekset indskærper, at europaparlamentarikere aktivt skal undgå interessekonflikter, som kan påvirke deres stemmeafgivning.

Man må ikke aftale at stemme på en måde, som gavner en anden persons interesser. Man må ikke modtage direkte eller indirekte økonomisk støtte eller gaver i bytte for indflydelse. Og så skal alle potentielle interessekonflikter lægges åbent frem, så snart de opstår.

Parlamentet nedsatte samtidig et udvalg, som skulle holde øje med, at kodekset blev efterfulgt.

Men både udvalgets tidligere formand og flere organisationer, som forholder sig kritisk til lobbyisme, klager over, at parlamentets formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, ikke straffer de parlamentarikere, som bryder kodekset.