Mange danskere får velfærdsydelser i Spanien

Det er ikke kun borgere fra andre EU-lande, der nyder godt af danske goder. Det går også den anden vej.

Bodil Madsen er en af de mange dansker pensionister, der nyder deres otium i Spanien. Men den kræftbehandling, hun har modtaget, har været dyr for Spanien. (© DR)

Debatten om, hvorvidt de danske velfærdsydelser er under pres, har været et stort emne op til europaparlamentsvalget i morgen, men det går faktisk begge veje.

Der bor over 150.000 danskere i andre EU-lande, som har ret til lægehjælp og andre velfærdsydelser i de lande, som de bor i.

I Spanien bor der to millioner borgere fra andre EU-lande, og blandt dem er der, ifølge den danske ambassade i Madrid, godt 12.000 danskere. Og godt 4.500 af dem er pensionister, og det trækker på de spanske velfærdsydelser.

Dyr kræftbehandling

Danskeren Bodil Madsen har boet 13 år på den spanske solkyst, og for halvandet år siden fik hun konstateret kræft.

Som EU-borger har Bodil Madsen og andre krav på at blive behandlet på lige fod med andre i landet. Danmark betaler 25.000 kroner til den spanske sygesikring for hver dansk pensionist, der bor i landet.

Men det er langt fra nok til at dække omkostningerne til den omfattende behandling, Bodil Madsen har modtaget.

- Selvom jeg har boet her alle de år, vil det aldrig kunne betale min hospitalsregning til Spanien, siger Bodil Madsen.

Hun har fået to operationer og et kemobehandlingsforløb.

- Det har været sindssygt dyrt, siger hun.

Tolkeservice på sygehuset

På sygehuset i det spanske område Costa Del Sol er man så vant til at behandle patienter fra andre EU-lande, at man ligefrem tilbyder en tolkeservice, som man kan ringe til, når man skal beskrive sine symptomer til de spansktalende læger.

I 2012 viste en rapport, at udenlandske patienter koster Spanien syv milliarder kroner årligt.

Rettelse: Vi har tidligere skrevet i denne artikel, at der bor 30.000 danskere i Spanien - og at størstedelen af dem er pensionister. Det er dog ikke korrekt. Der bor ifølge den danske ambassade i Madrid godt 12.000 danskere i Spanien, og Udbetaling Danmark oplyser, at 4.544 danskere får pension, enten folkepension eller førtidspension, sendt til Spanien. Vi beklager fejlen.

Facebook
Twitter