Mere end hver tredje er i tvivl om patentdomstolen

35 procent af vælgerne har ikke besluttet sig for, om de skal stemme ja eller nej til Danmarks deltagelse i patentdomstolen, viser en måling foretaget af Epinion for DR.

Når vi skal stemme om Danmarks repræsentanter i Europa-Parlamentet, skal vi samtidig stemme om Danmarks deltagelse i den europæiske patentdomstol. (Foto: Petter Åttingsberg © DR)

Mere end hver tredje vælger er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes ved folkeafstemningen om den europæiske patentdomstol 25.maj.

Det viser en måling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Her er 2061 vælgere blevet spurgt om, hvad de vil stemme, hvis der var folkeafstemning om patentdomstolen i morgen. Her svarer 40 procent, at de vil stemme ja. 20 procent vil stemme nej.

Seks procent vil ikke stemme, mens hele 35 procent er i tvivl.

Flere er kommet i tvivl

Sammenligner man med en måling fra 22. april i år, så er flere vælgere faktisk kommet i tvivl. For to uger siden svarede 31 procent af de adspurgte, at de var i tvivl.

Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatschef i DEO, et uafhængigt oplysningsforbund, der har fået penge til at oplyse om folkeafstemningen om patentdomstolen.

Ifølge ham er det svært at få befolkningen til at interessere sig for området.

- Det er selvfølgelig befolkningens egen opgave at sørge for at holde sig velorienteret om vores samfund. Men jeg tror, at det af mange bliver opfattet som et teknisk spørgsmål. Patentdomstolen er ikke noget, folk går på de sociale medier eller hjemmesider for at opsøge noget om, siger Rasmus Nørlem Sørensen.

Valgdeltagelsen kan blive afgørende

Når vi går til folkeafstemninger, er det normalt flertallet, der bestemmer.

Men hvis valgdeltagelsen er lav, når vi 25. maj skal stemme om den europæiske patentdomstol, er det ikke nødvendigvis tilfældet.

Faktisk kan det ende med, at Danmark tilslutter sig aftalen, selvom flere danskere siger nej end ja.

Et flertal i Folketinget har nemlig allerede besluttet, at Danmark skal tilslutte sig den europæiske patentdomstol. Det blev vedtaget ved 3. behandling 29. april.

Dermed handler folkeafstemningen 25. maj i virkeligheden om, hvorvidt folketingspolitikernes beslutning skal gøres om, fortæller professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik, Marlene Wind.

- Det betyder faktisk, at danskerne ikke skal godkende, at vi går med i patentdomstolen, vi skal tage stilling til, om folketingets beslutning om at gå med skal forkastes, siger Marlene Wind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk