Nationalismen går sejrsmarch gennem Europa

Mange europæere har brugt valget til at udtrykke skepsis over EU og give stor medvind til unionskritiske partier.

Marine le Pen har god grund til at smile. Ikke bare har hendes eget Front National haft et forrygende valg, EU-skeptikerne er gået frem over hele Europa. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Tendensen ved europaparlamentsvalget er klar - de store konventionelle partier går tilbage, mens fløjpartier og i særdeleshed EU-skeptiske partier stormer frem over hele Europa.

De EU-skeptiske partier står til 129 mandater ud af de 751, der skal fordeles og i flere lande er der historisk stor opbakning til fløjpartierne.

I blandt andet Danmark, Storbritannien og Frankrig er EU-skeptiske partier blevet det absolut største.

Skeptikere fra både højre og venstre

Det er primært højreorienterede EU-skeptikere, der trækker. Det gælder i særdeleshed i Frankrig, hvor det meget nationalistiske Front National løb med mere end 25 procent af stemmerne.

Men også venstrefløjen sender mange kritikere afsted til Bruxelles. Ikke mindst i Grækenland, hvor partiet Syriza står til at få mellem 26 og 29 procent af stemmerne.

I Tyskland har der ikke været en generel fremgang for de EU-skeptiske partier, men højrefløjen har alligevel haft et godt valg. Det nynazistiske parti NPD ser blandt andet ud til at få et mandat.

Facebook
Twitter