Rumænien kæmper med hjerneflugt

Op mod tre millioner mennesker har forladt Rumænien for at arbejde i udlandet de sidste ti år. Og det er et alvorligt problem for landet, mener ekspert.

- Alle unge flytter fordi der ikke bliver skabt nogle jobs, og man skal betale for sin uddannelse. Det er ikke godt, for alle de arbejdsdygtige flytter væk, så Rumænien bliver forladt, siger Valentina Dynnesen, der flyttede til Danmark for 13 år siden.

Mens vi herhjemme diskuterer velfærdsydelser op til europaparlamentsvalget den 25. maj, er der noget helt andet på dagsordenen i Rumænien.

Her anslås det, at op mod tre millioner har forladt landet for at arbejde i udlandet de sidste ti år. Det svarer rundt regnet til 15 procent af befolkningen.

Og det er især de unge, der søger væk, forklarer Søren Riishøj, der er lektor ved Statskundskab på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa.

- Det er de lave lønninger og den håbløse situation, når det gælder det at få et arbejde. Så det er motiveret i en social tilbageståenhed i et voldsomt omfang, siger han.

Søren Riishøj refererer til meningsmålinger fra Rumænien, der viser, at op mod 80 procent af folk i den arbejdsdygtige alder overvejer at udvandre.

- Derudover er det blevet lettere at rejse ud, fordi landet er blevet medlem af EU og har åbne grænser. Det bunder i de dybe indkomstforskelle, der fortsat er, og det er i det hele taget et gigantisk problem på Balkan, siger han.

Udrejst rumæner: Rumænien bliver forladt

Valentina Dynnesen er en af de rumænere, der er rejst fra landet. Hun flyttede til Danmark for 13 år siden for at få et bedre liv:

- Mine forældre har ikke så mange penge, og de havde ikke råd til at betale for min uddannelse der, så jeg besluttede at rejse til min søster og skabe mit eget liv, siger hun.

Nu er hun uddannet sygeplejerske og bor med sin mand og barn i Dragør.

Ifølge Valentina Dynnesen flytter alle de unge, fordi der ikke bliver skabt nogle jobs, og fordi de selv skal betale for uddannelse.

- Det er ikke godt, for alle de arbejdsdygtige flytter væk, så Rumænien bliver forladt, siger hun.

Og selvom det gør ondt at se folk forlader Rumænien, så har hun ingen planer om selv at flytte tilbage.

- Ikke foreløbigt, ikke lige nu - nogle gange har jeg det i tankerne, men når jeg er på ferie, kan jeg ikke se mig selv bo der. Jeg ville ikke kunne finde min plads, siger Valentina Dynnesen.

Hver tredje læge har søgt til udlandet

Det er især sundhedssystemet, der lider under udvandringen.

Ifølge officielle tal har hver tredje læge i Rumænien forladt landet - i 2011 var der 21.400 læger i landet, mens der kun er 14.100 i dag.

Og det skaber alvorlige problemer for landet, der kun har været medlem af EU siden 2007.

- Det at den bedste arbejdskraft rejser ud betyder jo, at det er sværere at få investorer til landet, fordi man ikke kan skaffe arbejdskraften selv. Og når så sundhedssystemet oveni købet forfalder, forværres problemerne, siger Søren Riishøj.

Han kalder det en ond cirkel, men pointerer, at det ikke kun er dårligt for Rumænien med den udvandrende arbejdskraft.

- Det er en god ting, at de udrejsende sender penge hjem til familierne, og nogle rejser også tilbage og starter egen virksomhed, men det skaber ingen udvikling, så det er et både og, siger Søren Riishøj.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter