Storfusk med fødevarer: Her er svindlernes snydetricks

Majssirup solgt som honning, kaffe tilsat kviste og blade og finsprit i vodka er bare nogle af de svindelnumre, som organiseret kriminelle har kastet sig over.

Omfanget af fusk med dagligvarer er stigende, fortæller Europol, der understreger, at svindelnumrene kan udgøre en sundhedsrisiko for forbrugerne, der intetanende køber de forfalskede varer. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Forfalskede fødevarer krydser grænser som aldrig før, og den omfattende svindel ledes og styres af organiserede kriminelle, fortæller Europol til DR's Undersøgende Databaseredaktion. Og der er næsten ingen grænser for, hvilke fødevarer de kriminelle har kastet sig over.

- I forhold til falske fødevarer ser vi en klar udvikling væk fra luksusvarer over i retning af dagligvarer som for eksempel tandpasta og lignende. Vi ser en klar stigning i antallet af beslaglæggelser, fortæller Chris Vansteenkiste, der er leder af Europols efterforskningsenhed af fødevaresvindel til DR.

I Sverige har man eksempelvis fundet 19 tons honning, der ikke har meget med bier og pollen at gøre.

Faktisk viste det, sig, at krukkerne indeholde billig majssirup, sukker og honningaroma, der blev solgt i blandt andet en butik i Södertälje.

Olien er ikke Ekstrajomfru

Den svenske sag er typisk for mange af de fødevaresvindelsager, som Europol og fødevarestyrelserne i Europa støder på. Fidusen er at ombytte en dyr vare eller ingrediens med en billigere uden at oplyse forbrugerne om det og derved score gevinsten fra den overpris, forbrugerne betaler for en billigere eller forfalsket vare.

Blandt andre eksempler, som Europol og Interpol har fundet de seneste år er også olivenolie. Her har den italienske mafia fundet ud af, at der er mange penge at tjene ved at ombytte Ekstrajomfruolie med ringere produkter fra eksempelvis Grækenland og Spanien.

Ud over at tjene godt på at sælge en billig vare, som en dyr, har mafiaen også svindlet massivt med landbrugsstøtte i Syditalien.

Kaffe med kviste og blade

Dyre luksusvarer som kaffe, te, krydderier, kaviar, portvin og champagne har længe været i myndighedernes søgelys. I 2011 var 25 procent af de produkter, der blev konfiskeret i en aktion fra Europol på tværs af Europa, luksusfødevarer.

Blandt eksemplerne er kværnede kaffebønner, der er blevet blandet op med blade, kviste og brændt majs. Et andet eksempel er pulverkaffe, der indeholder karamel, stivelse og andre tørrede frugter. Man har også fundet te, der indeholder blade fra andre planter eller sågar savsmuld.

Endelig er myndighederne er også stødt på sort peber, der er blandet op med stivelse, hvedekorn og pinde.

Ved en aktion i 2013 fandt Europol også en række luksusvarer, der var forfalsket. Blandt andet 60.000 flasker falsk champagne fra Italien. Omfanget af fusk med dagligvarer er stigende, fortæller Europol, der understreger, at svindelnumrene kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for forbrugerne, der intetanende køber de forfalskede varer.

- Det åbner nye problemstillinger, for vi ved ikke, hvad disse varer indeholder. Det kan være ingredienser, der er sprøjtet med pesticider som for eksempel sprøjtemidlet DDT, der længe har været forbudt i EU, eller ikke-økologiske varer, der er mærket som økologiske, siger fortæller Chris Vansteenkiste, der er leder af Europols efterforskningsenhed af fødevaresvindel.

Juice og fisk

Blandt dagligvarer er eksempelvis frugtjuice. Svindelnummeret her går ud på, at juicen fortyndes med vand, tilsættes andre stoffer eller baseres på helt andre, udeklarerede typer frugt.

Fisk og skaldyr er en vare, som myndighederne i stigende omfang ser svindel med. Her har man blandt andet fundet dyre fisk og fiskeprodukter, der erstattes med ringere kvalitet. Det sker for eksempel med rogn og forfalskning af kaviar.

Facebook
Twitter