Thorning angriber Messerschmidt: Hvis DF vil ud af EU, så sig det åbent

Hvis man vil have et velfærdsforbehold, er det i praksis det samme som at melde Danmark ud af EU, siger statsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt mener, at DF må melde klart ud. Med det foreslag, Morten Messerschmidt kommer med, er det nemlig konskvensen, mener hun. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

To dage før valget til EU-Parlamentet på søndag går statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til angreb på Morten Messerschmidt (DF), der står til en stor sejr.

Ifølge Thorning fører Dansk Folkeparti vælgerne bag lyset ved at påstå, at Danmark kan kræve et velfærdsforbehold og samtidig bevare medlemskab af EU og tilslutningen til det indre marked. Det skriver Politiken fredag.Samme som at melde Danmark ud af EUVelfærdsforbeholdet går ud på, at Folketinget - ikke EU - beslutter, hvem der kan få danske ydelser som børnecheck og dagpenge og på hvilke betingelser. Men den mulighed afliver Helle Thorning-Schmidt.

- Hvis man vil have et velfærdsforbehold, er det det samme som at melde Danmark ud af EU. Et velfærdsforbehold vil sende Danmark endnu længere væk fra EU, end Norge er i dag, og så er man altså kommet langt væk, siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.- Det betyder, at Danmark ikke vil få de fordele, vi har i det indre marked, siger hun.- Sig det ærligt, DFNorge står uden for EU, men har tilsluttet sig det indre marked. Derfor er Norge ligesom Danmark underlagt reglerne om at give alle arbejdstagere fra EU-lande samme ret til velfærdsydelser.

For eksempel sender Norge børnechecks til Polen, hvis børnene bor der, mens en forælder arbejder i Norge.- Messerschmidt giver i alt, hvad han siger, udtryk for, at han dybest set er modstander af EU, og det kan være fair nok. Men hvis de vil ud af EU, skal de sige det åbent og ærligt. Ellers er det ikke fair over for danskerne, siger Helle Thorning-Schmidt.DF: Vi vil ikke udMorten Messerschmidt forsikrer, at han ikke ønsker Danmark ud af hverken EU eller det indre marked.- Vi ønsker det EU, som blandt andet Thornings parti lovede danskerne: at EU ikke skulle komme til at handle om vores sociale ydelser, siger Morten Messerschmidt.

Velfærdsforbeholdet vil han presse igennem i en kommende reform af EU-traktaten, og det skal være en betingelse for et dansk ja til en ny traktat.Alle kan nedlægge vetoI teorien kan ethvert land nedlægge veto, siger Rebecca Adler-Nissen, EU-ekspert på Københavns Universitet.- Men det er en meget risikabel strategi, for det kan stille de andre lande over for valget mellem at føje Danmark eller at skabe et nyt samarbejde uden Danmark. Og det sidste er ikke urealistisk, hvis de andre finder kravet helt urimeligt, siger Rebecca Adler-Nissen./ritzau/

Facebook
Twitter