Tiltalt rumæner: Jeg begik indbrud af nød

Anklagemyndigheden vil forsøge at gennemhulle fem rumæneres forklaring på, hvad de lavede i Danmark.

De fem rumænere, der er tiltalt for 19 indbrud ankommer til Retten i Lyngby. (Foto: Claus Buhr © Claus Buhr)

Den første af i alt fem rumænske mænd, der er tiltalt for i alt 19 indbrud, har afgivet forklaring i Retten i Lyngby.

DR's retskorrespondent Claus Buhr var til stede i retten, og han fortæller, at den rumænske mand erkendte en række af indbruddene.

Men indbrud var ikke hans primære formål med at tage til Danmark, forklarede den 29-årige rumæner.

- Han fortalte, at han var taget til Danmark for at finde et arbejde, men da det ikke lykkedes, begik han indbrud i desperation, så han kunne sende penge hjem til sin lille datter i Rumænien, siger Claus Buhr.

Tog bussen sammen

Anklagemyndigheden ser noget anderledes på den sag, og de vil i de kommende retsdage føre bevis for, at de fem rumænere tog til Danmark med det formål at begå indbrud.

- Anklagemyndigheden mener, at det er en noget søgt forklaring, at man har begået indbrud, fordi man ikke kunne få arbejde. De vil forsøge at bevise, at det var rumænernes plan fra starten at begå organiseret indbrud, siger Claus Buhr.

Som bevis for den påstand vil anklagemyndigheden slå på, at det første af de 18 indbrud angiveligt er begået dagen efter, at de fem mænd er ankommet til Danmark.

En dags arbejdssøgning?

Det vil anklagemyndigheden formentlig fremhæve som et tegn på, at de fem mænd ikke havde intentioner om at finde arbejde her.

De fem mænd rejste med samme bus fra Rumænien til Danmark, og de indlogerede sig på det samme vandrehjem i indre København.

De fem rumænske mænd er tiltalt for at have stjålet smykker, elektronik og computerudstyr for i alt 600.000 kroner.

Relation til anden sag

De tiltalte fra byen Tulcea i det østlige Rumænien.

For et par uger siden blev seks rumænske mænd, der ligeledes kom fra byen Tulcea, idømt fængselsstraffe på op til tre og et halvt års fængsel for indbrud.

Den ene af de tiltalte fem rumænere har relationer til de dømte rumænere.

Det er politiets indbrudsgruppe Task Force Indbrud, der har efterforsket begge sager, og der er flere retssager på vej mod rumænere, der står tiltalt for indbrud.

På fem år er antallet af sigtelser for indbrud, hvor den sigtede har udenlandsk baggrund fordoblet.