Udenlandske statsborgere strander i danske fængsler

De manglende hjemsendelser koster fængslerne mere end 200 millioner kroner hvert år. Fængselsforbundet vil have EU til at skride ind.

Mere end 1100 udenlandske statsborgere fylder netop nu i de danske fængsler. (© Colourbox)

Mere end 1100 udenlandske statsborgere fylder netop nu i de danske fængsler, og de manglende hjemsendelser koster 200 millioner kroner hvert år.

90 af dem, der sidder fængslet i Danmark, har domme på mindst seks måneder og kan derfor i princippet sendes hjem til afsoning i hjemlandet. Det sikrer en EU-forordning fra 2008.

Men det går trægt.

Manglende hjemsendelser koster kassen

I 2013 hjemsendte Danmark 34 fanger. Det er en markant forbedring i forhold til 2011, hvor kun to blev overført til et fængsel i hjemlandet. Men det er stadig en dråbe i havet.

De manglende hjemsendelser koster fængslerne unøvendige ressourcer, mener Fængselsforbundet, som vil have EU til at skride til handling.

- I virkeligheden skal vi bruge ressourcerne på at få kriminelle, som er fra Danmark, tilbage i samfundet uden at være kriminelle, siger formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Mere end 200 mio kroner om året

Det er især svært at få lande i Østeuropa til at leve op til EU-reglerne og hente deres dømte statsborgere hjem fra de danske fængsler.

- De har ingen interesse i at få kriminelle borgere hjem igen, siger Kim Østerbye.

Fængslerne i Østeuropa er nemlig i forvejen overfyldte, og pengene er små. I stedet ender regningen hos de danske fængsler, og det er dyrt.

Alene de udenlandske dømte fra Østeuropa, der strander i danske fængsler, koster 200 millioner kroner om året. Det viser den seneste opgørelse fra Finansministeriet fra 2012.

Spidskandidat er fortørnet

De Konservatives spidskandidat til Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen, er fortørnet over, at så få udenlandske kriminelle sendes af sted til fængsler i deres hjemland.

- Der må vi have strammet op på de her EU-regler. Og en ny forordning, der giver landene en straf, siger Bendt Bendtsen.

Danmark har indtil videre sendt 11 udenlandske statsborgere hjem til afsoning i år.

Facebook
Twitter