Valgforsker: Højtuddannede og velhavende stemmer mere

De højtuddannede og velhavende i Nordsjælland var flittigst til at stemme ved europaparlamentsvalget søndag.

Der var stor forskel på, hvor mange der stemte ved valget i søndags. Valgforsker peger på, at lang uddannelse og penge på lommen giver mere lyst til at stemme. (Foto: Casper Chsristoffersen © Scanpix)

Der er stor forskel på, hvor travlt der var ved valgstederne søndag, afhængig af hvor i landet valgstedet lå.

Travlest var der i Rudersdal valgkreds, hvor 69,1 procent af de stemmeberettigede var nede og stemme, mens kun 47,2 procent var nede og stemme i valgkredsen Aalborg Nord.

Store byer er komplekse

Men ifølge valgforsker ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning Yosef Bhatti er der ikke noget usædvanligt i det.

- Det handler om den sociale sammensætning. Der er mange højtuddannede og velhavende i Nordsjælland. Uddannelse betyder meget. Højtuddannede stemmer mere end folk, der har gået mindre i skole, forklarer han og fortsætter:

- Aalborg giver også god mening, da det er en stor by. De større byer ligger normalt lavere, fordi de er mere komplekst sammensat socialt. Der er også højtuddannede mennesker, men de er også ofte unge, og unge stemmer ikke særlig meget.

Lav valgdeltagelse i nord

Ud over Rudersdal valgkreds finder man Gentofte (66,7), Lyngby (65,7), Egedal (65,6) og Falkoner (65,0) på top fem over de mest stemmende valgkredse ved søndagens valg.

I den anden ende af listen efterfølges Aalborg Nord af valgkredsene Frederikshavn, Hjørring, Aalborg Øst og Lolland. Ingen af de valgkredse formåede at opnå en valgdeltagelse over 50 procent.

Karneval kan have betydning

En af forklaringerne på det lavere stemmetal i Nordjylland kan være, at der i weekenden var karneval i Aalborg, men historisk har interessen for valg til EU-Parlamentet altid været langt mindre end ved folketingsvalg.

- Ved et europaparlamentsvalg er det kun dem, som er meget interesseret i politik, eller dem som har en stærk holdning til EU, der stemmer. Og så bliver halvdelen hjemme, siger Yosef Bhatti.

Søndag var 56 procent af de 4.141.348 stemmeberettigede vælgere i Danmark mødt op ved deres lokale valgsted for at sætte et kryds, mens 88 procent satte et kryds ved sidste folketingsvalg i 2011.

/ritzau/

Få et overblik over resultaterne i de forskellige valgkredse her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter