500 ældre har smidt bleen i Randers

Tre nyansatte sygeplejersker har været med til at nedbringe ældres brug af ble i kommunen og samtidig spare en masse penge.

Tre specialsygeplejersker i Randers Kommune har været med til at mindske ældres brug af ble.

Landets 98 kommuner bruger til sammen omkring 190 millioner kroner årligt på bleer til ældre.

Men det tal kan bringes ned, viser erfaringer fra Randers Kommune.

Kommunen har brugt penge på at ansætte tre såkaldte kontinenssygeplejersker, som uddanner social- og sundhedsmedarbejdere og samtidig træner ældre med henblik på at smide bleen.

- Man kan gøre en helt masse tiltag, så bleen kan undværes, siger Helle Skøtt, der er kontinenssygeplejerske i Randers Kommune, til DR Nyheder.

Den nye indsats har betydet, at 500 ældre i Randers har smidt bleen på bare et år. Dermed ender kommunen med at spare op mod 400.000 kroner.

Skoleeksempel

Kontinenssygeplejerske Helle Skøtt kan kun opfordre landets øvrige kommuner til at følge eksemplet fra Randers, og sådan lyder det også i Ældresagen.

- Det er lige præcis sådan et skoleeksempel, vi skal have noget mere af. Der er ikke noget, der er overbeviser så godt som eksempler, siger chefkonsulent Margrethe Kähler fra Ældresagen.

Udover at de ældre i Randers Kommune nu skal lave knibeøvelser hver dag, så lærer SOSU-medarbejderne at give de ældre mere praktisk tøj på, så de har nemmere ved at få det af, når de skal tisse.

De ældre får heller ikke så meget at drikke eller vanddrivende piller lige inden de skal sove.

Pillekur hjalp 72-årige Per med at smide bleen

Det har blandt andet hjulpet 72-årige Per Villadsen fra Randers, som i et stykke tid gik med ble på grund af ufrivillig vandladning.

- Det var faktisk uværdigt. Man kan godt mærke, når bleen er ved at være fuld. Man kan i hvert fald lugte det, siger Per Villadsen.

Efter en behandling hos en af Randers Kommunes nyansatte kontinenssygeplejersker blev Per Villadsen sat på en pillekur, og det betyder, at han ikke længere lider af ufrivillig vandladning og derfor heller ikke behøver at gå med ble mere.

Ældre sidder for længe i beskidte bleer

En undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 social- og sundhedshjælpere viser, at flere ældre på landets plejehjem og i hjemmeplejen får ble på, selvom de reelt ikke har brug for den.

I undersøgelsen svarer 17 procent af de adspurgte SOSU-medarbejdere, at de mindst én gang om ugen oplever en ældre borger få ble på, fordi der ikke er tid til at hjælpe vedkommende på toilettet.

Samtidig svarer hver femte SOSU-medarbejder i undersøgelsen, at de mindst én gang om ugen oplever ældre borgere, der må sidde for længe i den samme ble, fordi der ikke er tid til at skifte den.

Ifølge ekspert i inkontinens overlæge Gunnar Lose fra Herlev Hospital, der har arbejdet med emnet i 30 år, bruger op mod 80 procent af alle ældre på danske plejehjem ble.

Han fortæller til DR Nyheder, at risikoen for at få blærebetændelse inden for et år er fire gange så stor, hvis personalet giver de ældre ble på.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk.

#kv13 #randerspol

Facebook
Twitter