Ældresagen: Ældre må max sidde fem minutter med beskidt ble

Flere SOSU'er oplever at ældre sidder for længe med samme ble.

- Man kan ikke sidde og hygge sig og spille bingo med sine naboer på plejehjemmet, hvis man sidder i en beskidt ble. Så enkelt tror jeg det er, siger Margrethe Kähler fra Ældresagen.

Dybt ydmygende og dybt krænkende.

Sådan lyder det fra Ældresagen, som mener det er et kæmpe problem, at mange ældre må sidde for lang tid i samme ble, som en undersøgelse blandt SOSU-medarbejdere peger på.

- Det er ud over alle grænser forkert, at ældre sidder i timevis i en brugt ble. Det handler om de ældres livskvalitet. De vil ikke kunne føle sig værdige, hvis de sidder med en tung ble, siger seniorkonsulent i Ældresagen Margrethe Kähler til DR Nyheder.

934 af FOAs medlemmer, som passer de ældre i hjemmeplejen og på plejehjemmene, har svaret på undersøgelsen. Og her siger hver femte, at de mindst én gang om ugen oplever, at en borger må gå for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den

- Det er et kæmpe problem, og jeg tror, at det er én af grundene til, at folk ikke kan lide tanken om at skulle flytte på plejehjem, siger Margrethe Kähler.

90-årige babyer

Margrethe Kähler erkender, at bleer kan være nødvendige og gode for nogle ældre borgere, men det er vigtigt, at de bliver skiftet ofte, mener hun.

- Bleen skal skiftes efter maximum fem minutter, hvis der er tale om stor afføring, siger hun.

For det kan både have sundhedsmæssige konsekvenser at sidde for længe i en beskidt ble, og så betyder det meget for livskvaliteten.

- Man ved, at det var sådan, da man var baby, og man vil da ikke være baby, når man er 90 år gammel, siger Margrethe Kähler.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk

#kv13

Facebook
Twitter