Brøndby-analyse: S-sejren er ikke i sikker

Siden Ib Terp overtog borgmesterposten i Brøndby, er tilslutningen til Socialdemokraterne faldet drastisk og spørgsmålet er, om Terp kan blive siddende.

Ib Terp fik 1140 personlige stemmer ved valget i 2009 og (Foto: Christian Bjergløk Jørgensen © DR København)

Det er ikke nemt at efterfølge en mand, hvis tilnavn var kongen. Spørg bare Brøndbys borgmester Ib Terp (A). Siden han overtog borgmesterposten i 2005 efter Kong Kjeld Rasmussen er tilslutningen til Socialdemokraterne faldet drastisk.

Senest blev valget i 2009 et katastrofevalg for Socialdemokraterne, der mistede næsten en tredjedel af deres stemmer og dermed det absolutte flertal. Partiet gik fra 11 til 7 mandater og var pludselig afhængig af et fremadstormende SF for at holde fast i borgmesterposten.

Afhængig af SF

SF gik fra et til fire mandater - ikke mindst på grund af gode personlige valg for flere af partiets etniske minoriteter. Siden er to af dem, Youssef Idiab og Mahmut Erdem, dog hoppet over til Socialdemokraterne.

Ifølge Youssef Idiab forhandlede SF på valgnatten med den borgerlige fløj i håbet om selv at sikre sig borgmesterposten og dét var årsagen til hans skifte kun en måned efter valget.

Uanset om det er rigtigt eller ej, endte SF altså med at bakke op om Ib Terp og Socialdemokraterne. Og alt tyder på, at Ib Terp får brug for SF igen, hvis han vil beholde borgmesterposten.

Mange stemmer at hente

Konstitueringen i 2009 endte med, at alle partier bakkede op om Ib Terp - undtagen Dansk Folkeparti, der med et kanonvalg havde fordoblet sit mandattal fra to til fire og dermed var blevet det største oppositionsparti. Ib Terp skal heller ikke denne gang forvente opbakning fra DF, der går til valg på et systemskifte.

For at hjælpe skiftet på vej er Dansk Folkeparti gået i valgteknisk samarbejde med Konservative, Venstre og Liberal Alliance, så ingen borgerlige stemmer går spildt. Skal de borgerlige snuppe borgmesterkæden, kræver det dog, at de først snupper tre ekstra mandater og det er umiddelbart svært at forestille sig.

Det er dog værd at bemærke, at stemmeprocenten ved sidste valg var nede på 58,2 %, så hvis partierne formår at lokke nye vælgere til, er der mange nye stemmer at hente.

Dansk Folkeparti og Venstre stiller i øvrigt med nye og relativt ukendte spidskandidater til dette valg: Allan Runager (O) og Mette Engelbrecht (V).

En valgkamp uden religion?

Selv om både Venstre og Socialdemokraterne har givet udtryk for, at de helst ser valgkampen handle om andet end etnitictet og religion, kan det blive svært at undgå.

Blandt andet fordi den tidligere omtalte socialdemokrat Youssef Idiab gjorde sig noget uheldig bemærket, da han tidligere i år skrev Israel-fjendtlige holdninger på Facebook. Sagen kan få nyt liv under valgkampen.

#kv13 #broendbypol

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk