DR tester befolkningen: Stopper nogen hærværk ved højlys dag?

Kan man lave hærværk på valgplakater ved højlys dag nogle af de mest trafikerede steder i København, uden at nogen griber ind? Det har Kulturknuserne på P1 testet.

Ingen reagerede, da DR journalister efter aftale med Rasmus Jarlov lavede hærværk på hans valgplakater. (Foto: © Lasse Marker, DR)

I sidste weekend gik kommunalvalget i gang, da kandidaterne hængte valgplakater i lygtepælene.

Men der gik under et døgn før 700 valgplakater af de konservatives spidskandidat i København, Rasmus Jarlov, var blevet smadret og pillet ned.

Overmalede valgplakater er et helt almindeligt syn i gadebilledet.

Men er det muligt at lave hærværk ved højlys dag på nogen af de mest trafikerede steder i København, uden at nogen stopper en? Det har vi testet.

Hverken forbipasserende, politiet eller DR's egne journalister greb ind

Vi ringede til Rasmus Jarlov, som gav os lov til at lave hærværk på tre af hans ny-opsatte valgplakater. Vi brugte fem minutter hvert sted, og valgplakaterne overmalede vi med slogans som "Jeg elsker pik" og "Fuck dig".

Det første sted kravlede vi op i en lygtepæl i 3-4 meters højde midt i det trafikerede kryds ved Amagerfælledvej lige uden for Københavns Universitet på Amager. Selvom der var masser af forbipasserende, var der ingen, der henvendte sig.

Heller ikke journalisterne reagerede

Så gik turen til metrostationen på Islandsbrygge, som midt på dagen er fyldt med mennesker Men heller ikke her var der nogen, der henvendte sig. Ikke engang politiet, der holdt for rødt på den modsatte side, bad os om at stoppe.

Og heller ikke demokratiets vagthunde greb ind, da vi som det sidste sted lavede hærværk på en valgplakat lige uden for DR's hovedindgang. Et sted, hvor alle DR-journalister og gæster i DR strømmer forbi. Alle kiggede, men ingen sagde noget.

Hvorfor gør ingen noget?

Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker ved RUC forklarer, at "hvis ingen andre gør noget, så føler man heller ikke selv, at man har et ansvar for at gribe ind".

- Desuden signalerer man en vis mental tilstand, når man laver hærværk på en valgplakat. Forbipasserende vurderer derfor, at der kan være et risikomoment ved at gribe ind, siger Guldborg Hansen og fortsætter:

- Hvis der var tale om, at nogen kom fysisk til skade, ville man måske tage fat i andre forbipasserende og henvende sig sammen. Men det vil være en overdrivelse i den her situation, fordi ingen kommer direkte fysisk til skade.

Lasse Marker (f. 1986) er vært på Kulturknuserne på P1, der sender live hver fredag kl. 10:03-11. Hør Kulturknuserne her.

#kv13 #københavnpol