Eksperiment: Dansk gade bliver forvandlet til kommune

Beboere på en gade i Ikast skal i nyt tv-program selv vælge, hvad deres kommuneskat skal gå til, og hvad der skal spares på.

I fire uger bliver beboerne på en gade i Ikast frataget langt de fleste af de ydelser, deres kommune plejer at tilbyde dem.

Gadelygterne bliver slukket, skraldet står urørt hen, og hjemmehjælpen forsvinder blot for at nævne nogle af konsekvenserne.

Sådan er rammen om tv-programmet "Gaden hvor det offentlige forsvandt", der bliver sendt på DR1 onsdag og torsdag aften i denne uge.

Frem for kommunale ydelser får de 21 husstande på vejen deres kommuneskat tilbage, så de nu selv har mulighed for at forvalte pengene i deres egen lille kommune.

Hvordan det går, og hvilke vanskelige dilemmaer det stiller beboerne i, kan du følge tæt på skærmen.

Svære valg på nært hold

Målet med programmet er at gøre det konkret for danskerne, hvilke opgaver kommunerne har, og hvor svært det er at prioritere, hvordan velfærdssamfundet skal være indrettet, når der ikke er råd til alt.

- Programmerne gør det meget synligt for folk, hvad kommunerne laver, og hvor svært det kan være at prioritere som politiker, fortæller redaktionschef i DR Danmark, Søren Juul Baunsgaard.

På gaden bor både børnefamilier, pensionister, studerende, en førtidspensionist, erhvervsdrivende og offentligt ansatte, og den lille gade er netop blevet valgt på sin alsidighed.

- Man skal glæde sig til at møde beboerne. De er virkelig gået ind i projektet med et stort engagement og har taget opgaven meget mere på sig, end vi havde turdet håbe på, siger Søren Juul Baunsgaard.

Kamerahold fra morgen til aften

Der ligger et stort arbejde bag optagelserne til "Gaden hvor det offentlige forsvandt". I fire uger har et filmhold været til stede på gaden fra 7 morgen til 22 aften hver dag.

- Det har været et vanvittigt setup. Vi kunne jo ikke forudse, hvornår beboerne ville handle på de udfordringer, de bliver stillet i, så vi skulle være klar hele tiden, siger Søren Juul Baunsgaard.

Redaktionschefen håber på, at beboernes udfordringer vil få danskerne til at åbne øjnene op for, at det langt fra er ligegyldigt, om de sætter et kryds til kommunalvalget på tirsdag,

- Vi viser, at det gør en forskel, hvem der styrer, og hvad pengene bliver brugt på og håber, at det kan være med til at få flere til at stemme.

Første program bliver sendt onsdag aften 20.40 på DR1, mens andet program løber over skærmen på samme kanal torsdag klokken 20.30 med efterfølgende debat.

#kv13 #ikastbrandepol