Ekspert slår alarm: Ældre med ble har stor risiko for blærebetændelse

- Man kan jo spørge sig selv om, hvorfor vi er kommet så langt ud, udtaler en ekspert.

Klinisk professor og overlæge på Herlev Hospital, Gunnar Lose, vurderer, at op mod 80 procent af de danske plejehjemsbeboere går med ble.

Hvis man er ældre og går med ble, så er risikoen for at få blærebetændelse inden for et år cirka fire gange så høj, som hvis man ikke går med ble.

Sådan lyder konklusionen i et norsk studie, og det bakkes op af ekspert i inkontinens overlæge Gunnar Lose fra Herlev Hospital, der har arbejdet med emnet i 30 år.

Ifølge ham så peger undersøgelsen på et stort problem i Danmark. Rigtig mange af borgerne på plejehjemmene går nemlig med ble.

- Hvis vi kigger på et typisk plejehjem herhjemme, så bruger op mod 80 procent af beboerne ble. Hvis man så ser på, at det at bruge ble giver en firedoblet risiko for at få urinvejsinfektion, så er det jo et kæmpe problem, siger Gunnar Lose til DR Nyheder.

Han understreger, at der kan være mange årsager til, at ældre går med ble, og for mange kan det være nødvendigt. Problemet opstår, hvis de ældre ikke bliver skiftet nok.

Ældre sidder længe i samme ble

Og noget tyder på, at der for nogle ældre er langt mellem bleskiftene. FOA har i dag offentliggjort en ny undersøgelse blandt 934 af deres medlemmer der passer ældre. Her svarer hver femte, at de ældre sidder for længe i beskidte bleer, fordi der ikke er tid til at skifte dem.

- Jeg syntes jo det er uforståeligt, og uværdigt at ældre mennesker skal gøres til små blebørn igen, siger Gunnar Lose.

Han mener, at langt færre ældre burde gå med ble. Mange kan nemlig godt komme på toilettet, hvis de får hjælp, siger Gunnar Lose.

- Det at bruge ble er en ond cirkel. Fordi det kan skabe urinvejsinfektion, og det kan jo så forværre inkontinensen, siger Gunnar Lose.

Han mener også, at det er et spørgsmål om værdighed.

- Man kan jo spørge sig selv om, hvorfor vi er kommet så langt ud? Eller hvorfor vi har indrettet os på den måde, at vi lader mennesker sidde i deres eget skidt. Måske er det et spørgsmål om ressourcer, måske er det et spørgsmål om en kultur, siger Gunnar Lose.

Han mener at plejehjemmene med fordel kan indføre gamle hjælpemidler som f.eks. en tisseflaske eller et bækken i stedet for bleen.

Undersøgelsen fra Norge er lavet i 2010, men selvom det er undersøgt blandt norske ældre blebrugere, så er den direkte sammenlignelig med danske forhold, understreger Gunnar Lose.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk.

#kv13

Facebook
Twitter