Enhedslisten får eftertragtet borgmesterpost

Enhedslisten får teknik- og miljøborgmesterposten i København, via en aftale med SF, De Radikale og Socialdemokraterne.

Enhedslistens spidskandidat, Morten Kabell, får posten som Teknik- og miljøborgmester i København (Foto: Mark Knudsen © Monsun)

Enhedslistens spidskandidat i København får den eftertragtede post som Teknik- og Miljøborgmester.

Det står klart, efter at Socialdemokraterne har indgået en aftale med SF, Enhedslisten og de Radikale.

Enhedslisten er med 11 mandater Borgerrepræsentationens andetstørste parti, og får derfor lov til at vælge borgmesterpost som nummer to efter Socialdemokraterne.

- En femtedel af alle københavnerne har haft tillid til, at Enhedslisten skal have en markant rolle på rådhuset. Det er en voldsom tillidserklæring, siger Morten Kabell, der bliver ny teknik- og miljøborgmester i København.

- Jeg er en meget glad mand i dag, og vi har fået et fantastisk valg i går, siger han.

Uenighed om biler

Allerede inden valget har der været meget polemik om, hvorvidt Enhedslisten ville få posten.

Både fordi den traditionelt er den mest eftertragtede post i langt de fleste kommuner, men særligt fordi Enhedslistens holdninger på området er meget forskellige fra eksempelvis Socialdemokraternes.

Det gælder blandt andet, når det kommer til privatbilisme, hvor Enhedslisten er gået til valg med slogannet "Bilerne bagerst."

- Jeg vil arbejde hver eneste dag for at sikre, at vi får bredere cykelstier og for at det skal være den kollektive trafik og cyklisterne, der skal i fokus, siger Morten Kabell.

V advarede

Det har fået Venstres spidskandidat Pia allerslev til at advare mod at give partiet posten, og hun har inden valget meldt ud, at hun selv gik efter posten.

Det krævede dog, at De Radikale ville gå med til det, hvilket altså ikke bliver tilfældet. I stedet for De Radikale lov til at blive fjerdevælger i kampen om borgmesterposterne.

Opdateres

Facebook
Twitter