Familien styrer valgkampen

Det er ikke kun byrådskandidater, der fører valgkamp. Det gør deres familier også.

Opsætning af valgplakater og uddeling af valgmateriale er nogle af de ting, som familien hjælper byrådskandidaterne med. (© DR Sjælland (2007))

Med det kommende kommunalvalg vækkes et stort frivilligt apparat af ægtefæller, kærester, børn og bedsteforældre, der hjælper med alt fra plakatklistring til uddeling af valgmateriale.

Det viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet blandt landets byrådskandidater.

Faktisk får mere end halvdelen af byrådskandidaterne hjælp af enten ægtefællen eller kæresten til at hænge valgplakater op, mens næsten lige så mange tager børnene med ud at stemme dørklokker.

Børnebørnene hjælper til

Winnie Elmgreen, der stiller op for SF i Lolland Kommune, er ikke bleg for at sende børnebørnene på 11 og 14 år af sted med en stak valgfoldere hver.

- Så tager jeg den ene side af vejen, og så tager de den anden side af vejen, siger hun ifølge Ugebrevet A4.

Små budgetter

Christian Elmelund-Præstekær, lektor ved Institut for Statskundskab, har en forklaring på den store rekruttering blandt familiemedlemmer:

- Der er ti gange så mange kandidater til kommunalvalg som til folketingsvalg, og mange af dem har et meget lille budget og meget små chancer for at komme ind i byrådet. Her er det oplagt, at det er den nære familie, der træder til, siger Christian Elmelund-Præstekær.

/Ritzau/

#kv13

Facebook
Twitter