Folkeskole og ejendomsskatdagsordenen i København

I landets største kommune har overborgmesteren allerede proklameret, at hans kampagne skal handle om børnene, mens V og K slår på skattelettelser.

Industriens hus på Rådhuspladsen under kulturnatten i København. (Foto: Jens Lindhe)

Hvad er på spil i kommunen?

København er som mange andre af landets storbyer en rød bastion, og særligt Enhedslisten står i nogle målinger til et kanonvalg, hvor de kan nå op på siden af Socialdemokraterne, som kommunens største parti. Partiet, som har en ny og relativt ukendt spidskandidat i Morten Kabel, har dog lovet Socialdemokraterne ikke at forsøge at fravriste dem overborgmesterposten.

I stedet vil man tage sig betalt via borgmesterposter og udvalgsposter. Derudover står SF til en syngende vælgerlussing og holder målingerne stik kan partiet næppe beholde begge borgmesterposter. Endelig kan der også blive kamp mellem Dansk Folkeparti og De Konservative om, hvem der skal have den anden borgerlige borgmesterpost, som et godt valg kan udløse.

Hvad er de vigtigste valgtemaer i kommunen?

Overborgmester Frank Jensen lagde i lanceringen af sin kampagne særligt vægt på børnefamilier, og en udmelding om at skoleinspektører kan se frem til fyringer, hvis ikke de forbedrer skolerne, har allerede vakt opsigt. Enhedslisten har meldt ud at jobskabelse står højt på deres dagsorden, hvilket andre partier også vil forsøge at slå sig op på.

Samtidig vil de borgerlige forsøge at få sat den kommunale ejendomsskat kaldet grundskyld på dagsordenen. Det er for nyligt kommet frem at grundskylden mange steder særligt i hovedstadsområdet er steget kraftigt, og derfor vil de borgerlige have fastfrosset ejendomsskatten med det argument, at kommunens pengekasse bugner i øjeblikket i modsætning til andre steder.

Hvad er kommunen kendt for?

Med nationalklenodier som Tivoli, Amalienborg og Strøget er det nok de færreste, der ikke kender landets største kommune.

Hvad har optaget borgerne siden sidste valg?

Fordi Københavns Kommune er så stor, sker det ofte, at nationale spørgsmål også bliver til lokale spørgsmål i kommunen. Men særligt metrobyggeriet, bandekonflikten og tilstanden på kommunens folkeskoler har optaget borgerne.

Hvordan gik det seneste valg?

Med næsten 30 procent af alle stemmer blev Socialdemokraterne det klart største parti efterfulgt af SF med 22 procent. Dermed satte de to partier sig hver især på to borgmesterposter, heriblandt overborgmesterposten, som gik til Frank Jensen. Det skete i en konstituering sammen med Enhedslisten, som fik en enkelt borgmesterpost.

Konstitueringens helt store drama var dog, da den radikale politiker Klaus Bondam brød en aftale med den røde fløj i jagten på en borgmesterpost. Det sikrede Dansk Folkeparti højst usædvanligt, og i stedet tog partiet sig til gengæld betalt i udvalgsposter. Også Venstre var med i denne konstituering, hvilket sikrede partiet en borgmesterpost, mens valgets helt store taber blev de konservative, som måtte opgive sin borgmesterpost.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Der hersker næppe den store tvivl om, at Frank Jensen fortsætter som overborgmester, medmindre der sker noget helt vildt under konstitueringen. Spørgsmålet bliver, hvor stor Enhedslisten bliver, og om partiet kan sætte sig på to borgmesterposter.

På den borgerlige side bliver det spændende at se, om Liberal Alliance for alvor får deres gennembrud, og om de Konservative kan skabe et bedre valg end den krise, som partiet i øjeblikket er inde i landspolitik.

Se København kommunes stemmeseddel her.#kv13 #københavnpol

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk