Forsker: Valgret til 16-årige får flere til at stemme som voksne

Hvis 16-årige får valgret, vil de kunne lære, hvad det vil sige at stemme, vurderer kommunalvalgsforsker.

En sænkning af valgretsalderen vil få flere unge til at stemme senere i livet, vurderer en forsker. (© Colourbox)

Flere vil stemme i deres voksne liv, hvis de får lov at sætte krydset, mens de stadig bor hjemme.

De vil nemlig ofte opleve deres første valghandling, mens de bor hjemme og dermed lære af deres forældre.

Så klar er vurderingen fra kommunalvalgsforsker Klaus Levinsen fra Syddansk Universitet, der har forsket i unges demokratiske deltagelse, efter et massivt flertal i Københavns Kommune i dag stiller forslag om at sænke valgretsalderen til kommunalvalg til 16 år.

- Der er undersøgelser, der viser, at jo tidligere de unge kommer i gang med at bruge deres stemme, jo mere sikre valgdeltagere vil de også være i resten af deres liv, forklarer Klaus Levinsen til DR Nyheder.

Stabile boligforhold betyder noget

Mens den typiske 16-årige fortsat bor hjemme, er det samme ikke gældende for førstegangsvælgeren mellem 18 og 22 år.

Den forskel er ret afgørende, for undersøgelser viser, at stabile boligforhold også har en indflydelse på, om de unge tager turen til stemmeboksen, forklarer Klaus Levinsen og henviser til erfaringer fra Østrig, hvor valgretsalderen allerede er sænket til alle parlamentariske valg.

Vestager: Unges stemmer skal have betydning

Den forskning er også nået til Christiansborg, hvor den er med til at anspore og præge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers (R) holdning til spørgsmålet om valgretsalderen.

- Hvis der er en praktisk løsning til at gøre det, så står jeg holdningsmæssigt fuldstændig bag (forskningen, red.). For det at bruge sin stemmeret, er noget af det vigtigste i vores demokrati, siger Margrethe Vestager og anerkender samtidig vigtigheden af, at de unges stemme får en betydning:

- Det skal jo være nogle valg, hvor det rent faktisk gør en forskel. Det kan være til ungdomsråd, fordi der kan man konkret vælge nogen, som kan have en egentlig indflydelse på, hvordan kommunen skal fungere. Men man skal ikke lave det for sjov.

Myten om de røde ungeBag ønsket om at sænke valgretsalderen i København står Socialdemokraterne, Radikale, SF samt Enhedslisten, mens Venstre og Konservative er imod.

Nøjagtig samme situation gør sig nogenlunde gældende på Christiansborg, hvor rød blok er for, mens blå blok er imod.

Men det vil ikke være en fordel for de røde partier i hverken Folketinget eller i kommunerne, hvis retten til at stemme bliver sænket med et par år, vurderer Klaus Levinsen.

- Der er lidt flere røde stemmer hos de unge end blandt resten af befolkningen. Men det er jo ikke nogen historisk nødvendighed, for i 90'erne var billedet det omvendte.

Dermed kan man ikke på lang sigt sige, at det vil være en fordel for hverken rød eller blå blok, hvis de unge bliver en del af valghandlingen, forklarer Klaus Levinsen.

Lille forskel på kort sigt

Heller ikke på kort sigt vil det få den store betydning for fordelingen af borgmesterkæder og pladser i byrådene, for gruppen af unge er ikke stor nok til at gøre en reel forskel.

Forskningsforsøg har vist, at ved folketingsvalg vil det højst betyde, at Enhedslisten får et mandat mere og Dansk Folkeparti et mandat mindre.

- Men samlet set er der ikke noget, der tyder på, at det rykker i mandatfordelingen mellem blokkene, siger Klaus Levinsen.

#kv13 #dkpol

Facebook
Twitter