Fra midnat vil politikere dingle fra lygtepælene

Klokken 24 åbner landets lygtepæle for valgplakater. Og dem er der mange år i år.

Hvis du var træt af at se på valgplakater i 2009, kan du blot vente dig..... (Foto: © Jakob Volf, DR Nordjylland)

Når klokken slår midnat i aften, vil de første kommunalpolitikere bevæbnet med valgplakater, stiger og snor sætte kursen ud mod lygtepælene.

For hvad enten man tilhører den røde eller den blå blok, er der rift om de gode pladser. Det fortæller Kenneth Enggrob fra Venstre i Skive:

- Vores borgmesterkandidat skal hænge ude ved indfaldsvejene, hvor trafikken ikke kører så hurtigt. Så kan man sidde i bilen og nyde vores borgmesterkandidat på plakaterne, siger han til P4 Midtvest.

Socialdemokraterne i Skive har nøjagtig den samme plan om at indtage lygtepælene ved indfaldsvejene, fortæller Poul Erik Hansen, der er plakat-ansvarlig hos dem.

Mange flere valgplakater i årNetop i år bliver der ekstra mange valgplakater at hænge op. Siden kommunalvalget i 2009 er reglerne blevet lempet, og det betyder, at der nu er frit spil for, hvor mange plakater hver kandidat vil hænge op.

Det har man mærket hos Lasertryk.dk, som er landets største leverandør af valgplakater. Her har man til dette kommunalvalg trykt 150.000 valgplakater. I 2009 røg 69.000 plakater igennem trykken.

Der er altså tale om mere end en fordobling, fortæller direktør Anders Grønborg til P4 Nordjylland.

Med andre ord: Du kan godt forberede dig på at se endnu flere kommunalpolitikere smile ned til dig fra lygtepælene, end du plejer. Og nej, der er ingen regler for, hvor mange valgplakater, der må hænge på én pæl, fortæller Nicoline Nyholm Miller, der er valgkonsulent i Indenrigsministeriet.

- De skal bare hænge mindst 2,3 meter oppe, og hvis der er en ledning med strøm ovenover, må de ikke komme for tæt på den.

Ingen regler for antal på lygtepæle

Til gengæld er der en hel del andre regler, man skal kende, inden man læner en meget lang stige op ad en lygtepæl.

For eksempel skal valgplakaten hænge mere end 2,3 meter over cykelstier og fortove. Og de må ikke hænge på motorveje, motortrafikveje og i det hele taget på strækninger, hvor man kører mere end 60 kilometer i timen.

Opstillede til landets byråd og deres hjælpere har dagen igennem tweetet som optakt til nattens kamp om den bedste plads på lygtepælene:

Hvis du lægger mærke til en skør, skæv, sjov eller original valgplakat, så tag gerne et billede af den eller dem og giv dem tagget #drvalg på Instagram, Facebook eller Twitter.