GRAFIK Sådan vil vi stemme til kommunalvalget

Heldigvis for socialdemokraterne er der en styrke i at have siddende borgmestre, siger professor på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

En massakre på SF med en tilbagegang i vælgertilslutning fra 14,5 procent ved sidste kommunalvalg i 2009 til 5,5 procent nu, og en næsten firedobling til Enhedslisten. Til gengæld går socialdemokraterne også tilbage fra 30,6 procent af stemmerne til under 24.

Sådan ser det ud for den røde blok i en landsdækkende Epinion lavet for DR Nyheder inden næste uges kommunalvalg.

Kasper Møller Hansen er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, og han siger:

- Det er noget af en afklapsning til socialdemokraterne, hvis det holder stik - men vi ved fra tidligere, at det nok ikke kommer til at blive helt så slemt. Der er mange socialdemokratiske borgmestre i landet, og de vil nok komme til at trække nogle stemmer, når folk først står i stemmeboksen.

Ikke mere om Villys optur

SF står til et regulært katastrofevalg i forhold til 2009. Det var dengang, man snakkede om Villy-effekten.

- Sidste gang var det midt i Villy Søvndals optur, hvor mange stemte på SF. Men SF har aldrig været et rigtigt kommunalpolitisk parti, så de står ganske rigtigt til en tilbagegang. Men det er jo ikke stemmer, der flytter over på den anden fløj - det er stemmer, som går til Enhedslisten. Så for de konstitueringer vi vil se rundt om i kommunerne behøver det ikke at betyde så meget. De vil nok pege på en socialdemokratisk borgmester alligevel, siger Kasper Møller Hansen.

#kv13

FacebookTwitter