Greve-analyse: Barlach, Beckmann og borgmesterposten

Tidligere tiders problemer er tilsyneladende afløst af venskab mellem Venstre og Konservative i Greve, men kan det sikre dem borgmesterposten?

Hans Barlach kæmper for borgmesterkæden i Greve (Foto: DR)

Hans Barlach (C) kunne efter valget i 2009 fortsat kalde sig borgmester af Greve takket være støtte fra Socialdemokraterne og SF.

Selv om Venstre blev det klart største parti med 8 ud af 21 mandater, blev partiet og spidskandidaten René Milo igen holdt helt ude af konstitueringen.

Hans Barlach og René Milos indbyrdes forhold har medført, at Venstre og Konservative ikke har stået sammen i Greve, men den situation kan meget vel ændre sig nu.

Barlach og Beckmann

René Milo har forladt Venstre og i stedet startet sin egen liste, Borgerliberale, mens Venstres nye spidskandidat, Pernille Beckmann, angiveligt kommer bedre ud af det med Hans Barlach.

Alt tyder derfor på, at Greve denne gang deler sig i en rød og en blå lejr med flere lokallister - inklusiv Borgerliberale - i midten.

Hvis mandaterne fordeler sig som i 2009 kan Venstre og Konservative sagtens samle et flertal. Spørgsmålet er bare, om Barlach (C) og Beckmann (V) kan blive enige om, hvem der skal være borgmester. Konservative sidder på posten i dag, men Venstre er trods alt det største parti.

Et åbent spil

Venstre og Konservative kan dog også blive nødsaget til at invitere de øvrige partier ind i konstitueringen, hvis det eksempelvis lykkes René Milo at trække et mandat fra Venstre til Borgerliberale. Det må beskrives som usikkert, hvorvidt Milo vil bakke op om Barlach og/eller Beckmann.

Det er heller ikke givet, at Dansk Folkeparti støtter Venstres ønske om borgmesterposten, og det giver måske Socialdemokraterne en chance for at charmere sig ind.

Med disse ting in mente er spillet pludselig mere åbent end som så.

Greve i øvrigt

Der er også en helt ny liste på spil: Tune Borgerliste, der forsøger at støvsuge stemmer i byen Tune, de fleste husker på grund af en vandforurening år tilbage. Én af Borgerlistens mærkesager er blandt andet, hvorvidt forældre i Tune må oprette en privat daginstitution.

Vær i øvrigt opmærksom på, at dansk-kurdiske Battal Kücükavci er skiftet fra SF til Socialdemokraterne siden valget i 2009, hvor Kücükavci fik 450 personlige stemmer. En eventuel tilbagegang for SF er dermed ikke nødvendigvis et udtryk for landspolitik.

Temaer i valgkampen

Mens Venstre satser på et meget liberalt valgprogram, der byder på udliciteringer i stor stil, vil Socialdemokraterne ikke udlicitere og satser i stedet på 'skattelettelser eller velfærd'-retorikken.

Derudover bliver der født færre og færre børn i Greve, hvilket betyder, at kommunen har måttet lukke institutioner. Hele børneområdet har været igennem flere spareøvelser, hvilket både pædagoger og ledere har brokket sig meget over i læserbreve.

Endelig er der sagen om byggegrunde i Tune. Kommunen har solgt byggegrunde uden at fortælle, at der er en omfartsvej på vej som nabo. Det betyder, at nogle af de, der har købt grundene, nu står med nærmest usælgelige grunde.

#kv13 #grevepol

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk