I Fredensborg er økonomien et stort emne

Det kan blive en tæt affære i Fredensborg. Ved valget i 2009 skiftede magten hænder fra V til A. I år vil V have magten tilbage, mens A kan håbe, at borgmesteren kan nyde godt af borgmestereffekten.

Fredensborg kommuner huser flere attraktioner - blandt andet Fredensborg Slot. (Foto: Jason Vosper © Scanpix)

Hvad er på spil i kommunen?

Ved sidste valg skiftede borgmesterkæden hænder - fra V til A. I år vil V have kæden tilbage. Thomas Lykke Pedersen (A) kæmper for at beholde den mens en anden Thomas, nemlig Thomas Elgaard kæmper for at tage den fra Lykke Pedersen. Kommunalbestyrelsen er delt i to tilnærmelsesvis lige store blokke, så en ny lokalliste, Borgernes Stemme, kan få betydning i konstitueringsforhandlingerne.

Hvad er de vigtigste valgtemaer i kommunen?

Kommunens økonomi bliver et stort emne i valgkampen. Kommunen har i øjeblikket en gæld på flere hundrede millioner. Der er lagt en plan for, hvordan kommunen skal komme af med den - men det bliver ikke en dans på roser. Så hvad må borgerne i Fredensborg undvære?

Kommunen er desuden i gang med klimatilpasninger. I Fredensborg er det særligt relevant, fordi flere boligområder oversvømmes, når der er meget kraftige regnskyl.

Hvad er kommunen kendt for?

Fredensborg er placeret i det østlige Nordsjælland og består blandt andet af byerne Nivå, Kokkedal, Humlebæk og Fredensborg. Kommunen har tidligere været i vælten pga. store problemer med 'utilpassede unge' og integrationsproblemer i særligt Kokkedal.

Det er stilnet lidt af, men er bestemt ikke væk. Kommunen huser desuden kunstmuseet Louisiana, Fredensborg Slot og det meget omdiskuterede boligkvarter Egedalsvænge.

Hvordan gik det seneste valg?

Venstre mistede borgmesterposten ved valget i 2009, da det ikke lykkedes partiets nye spidskandidat at overtage jobbet fra den siddende Venstre-borgmester. I stedet snuppede Thomas Lykke Pedersen (A) posten med hjælp fra SF, DF og de Radikale.

Venstre mistede to mandater mens SF fordoblede sin kommunalbestyrelsesgruppe og gik fra 2 til 4 pladser. Den forskydning var med til at sikre socialdemokraterne borgmesterkæden.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Valget kan blive meget tæt. Socialdemokraterne og Venstre er klart de største partier i kommunalbestyrelsen med stort set lige stor opbakning blandt de øvrige fem repræsenterede partier. Denne gang stiller Borgernes Stemme op, der er stiftet af en udbryder fra Konservative. Om og hvordan det trækker stemmer frem og tilbage kan blive afgørende for konstitueringsforhandlingerne.

Se stemmesedlen for Fredensborg Kommune.#kv13 #fredensborgpol

Facebook
Twitter