København sender 73 millioner retur: Skulle være brugt på hjemløse

Københavns Kommune har ikke formået at bruge 73 millioner kroner, der skulle hjælpe byens hjemløse. Derfor sender Socialforvaltningen nu pengene tilbage til staten.

Københavns Kommmune sender nu 73 millioner kroner tilbage til staten. Penge, der skulle have været brugt til at hjæpe de hjemløse i hovedstaden. (© stock.xchng)

De hjemløse i København skal have det bedre. Derfor har Københavns Kommune fået 210 millioner kroner fra Socialministeriet til en række projekter, der skal gøre livet bedre for den udsatte gruppe - blandt ved at bygge særboliger til de hjemløse.

Men Københavns Kommune har ikke formået at bruge alle pengene. Derfor betaler socialforvaltningen nu 73 millioner tilbage til Socialministeriet. Det er det største enkeltbeløb, der nogensinde er blevet tilbagebetalt til ministeriet.

Beslutningen om at sende pengene tilbage møder hård kritik:

- Vi havde 73 millioner kroner i hånden, vi kunne bygge boliger for. Vi har rigtig mange hjemløse i København, og nu går vi en vinter i møde. Det er for dårligt, vi ikke har brugt pengene, siger Mathilde Illum Aastrøm, der er kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne.

Også de hjemløses landsorganisation i København, SAND, er forargede over, at pengene ikke er blevet brugt til at bygge flere boliger:

- Det er dybt forkasteligt. Vi har et meget, meget stort behov for boliger til hjemløse. Der er trængsel på herbergerne, og det er svært at få en plads lige nu. Mange af dem, der bor på herbergerne, er faktisk klar til at flytte i egen bolig. Hvis der var boliger til dem, ville der blive plads på herbergerne, så nogle af dem, der sover ude, ville kunne komme ind, siger Ole Svendsen, der er bestyrelsesmedlem i SAND København.

Warming: Vi har ikke råd til boligerne

Satspuljemidlerne har sikret 317 boliger og pladser til de hjemløse i København. Socialborgmesteren i København, Mikkel Warming (Enhl.), afviser, at Københavns Kommune kunne have bygget flere boliger for de resterende 73 millioner. Kommunen har nemlig ikke selv afsat penge til driften af boligerne.

- Vi har ikke mulighed for at betale løn til de mennesker, der skal støtte de hjemløse. De penge har vi ikke. Derfor vil boligerne komme til at stå tomme. Alternativt skal vi ud og skære ned på de handicappede eller på de andre herberger. Det synes vi ikke er anstændigt at gøre.

Er det ikke en falliterklæring, at du som socialborgmester er med til at sende penge, der er målrettet de hjemløse, tilbage til staten?

- Man gør ikke noget for de svage ved at bygge boliger, man ikke kan bruge, fordi der ikke er penge til at lave den støtte i dem, som er nødvendige for at de hjemløse kan bruge dem. De har brug for støtte for at få tingene til at fungere, når de flytter fra gaden.

Den forklaring giver Mathilde Illum Aastrøm ikke meget for:

- Det er en politisk prioritering at finde pengene til at drive boligerne. Når Mikkel Warming havde 73 millioner kroner i hånden, har han også et ansvar for at finde penge til driften af boligerne og kæmpe de danske hjemløses sag i Borgerrepræsentationen. I stedet valgte Warming altså de hjemløse fra, siger hun.

Københavns Kommune kan søge de overskydende midler fra satspuljen på lige vilkår med alle andre kommuner igen næste år.

S: Det er tid til at vende bøtten

Sagen om tilbagebetalingen af de 73 hjemløse-millioner kommer i kølvandet på flere andre uheldige sager i socialforvaltningen.

Det får nu Socialdemokraterne til at kræve en tilbundsgående undersøgelse af hele forvaltningen.

- Vi er nødt til at kulegrave området. Vi ser gang på gang, at socialforvaltningen har rod i det, den går og laver, siger Mathilde Illum Aastrøm.

- Vi skal vende bøtten og sætte mere fokus på området. I den forbindelse er det altid godt at have en Socialdemokrat for bordenden, når der skal reformeres og ændres, siger socialudvalgsmedlem Henrik Appel (S).

#kv13 #kbhpol