KV13-analyse: Guldborgsund Kommune

Borgmesterposten i Guldborgsundkommune kan havne i fire forskellige lister.

Sakskøbing har fået sin egen liste til kommunalvalget i Guldborgsund. I spidsen står en af kommunens forhenværende borgmestre. (© DR)

Guldborgsund har tværpolitisk borgmester, som en af de få kommuner i Danmark efter kommunalreformen.Det lykkedes John Brædder fra Guldborgsundlisten at få opbakning fra den borgerlige side efter sidste valg, og han forsøger sig nu med at bede vælgerne om fire år mere.Lokalliste med borgerlige trækGuldborgsund-listen blev oprindeligt dannet af den tidligere socialdemokratiske borgmester i Nykøbing F., Poul Henrik Pedersen, der var træt af moderpartiets venstredrejning. I dag opfatter de fleste Guldborgsundlisten som borgerlig.Der er ingen tvivl om, at Venstremanden Flemming Jantsen vil forsøge at erobre posten efter fire år som støtte for borgmesteren.Spørgsmålet er bare hvem der kan opnå flest støtte-stemmer på valgnatten. Der er lagt op til hård kamp mellem Brædder og Jantsen.Landets første DF-borgmesterHvis Dansk Folkepartis finansordfører på Christiansborg og spidskandidat i Guldborgsund, René Christensen, sidder med de afgørende stemmer bliver dem ham, der skal afgøre hvem der løber med kæden.Og hvis han ikke kan få en af dem snakket på plads, kan det tænkes at René Christensen selv stiller sig til rådighed, som det hedder når blodige magtkampe udspilles på valgnatten.

Ny S-spidsSocialdemokraterne stiller med en ny spidskandidat efter kampafstemning: Bo Abildgaard, der tidligere har siddet i Sydfalster byråd, men ikke kom ind i Guldborgsund sidst.Denne gang er han spidskandidat.Der har været uro i partiet efter at den tidligere borgmester Kaj Petersen blev sendt langt ned på listen og herefter opstillede på sin egen Sakskøbing-liste.SF stiller med en garvet spidskandidat: Tidligere amtsrådsmedlem Lene Hatt.Hvis valget ikke falder ud til rød fordel, kan hun tænkes at lægge billet ind på en formandspost hvis John Brædder vinder borgmesterkæden.Kommunen bygger ny storskoleSkoler har fyldt rigtig meget de seneste fire år: Fem landsbyskoler og en byskole i Nykøbing er nedlagt. De er erstattet af en helt ny stor skole: Sophieskolen, som kun er på tegnebrættet, men besluttet.Socialdemokraterne sprang fra efter de havde støttet den nye skole. Vigtigt valgtema for partiet.Kommunens udfordringerGuldborgsund er plaget af fraflytning og de fleste kræfter bruges på dagen og vejen, så det kniber med visionerne for fremtiden.Dog er det besluttet at bruge rigtig mange penge på et erhvervsområde i Nr. Alslev, Cargo Syd for at tiltrække arbejdspladser i kølvandet på Femern.PrognoseNuværende John Brædder, G, har et lille forspring, da han formentlig kan samle flest andre partier.Men valgresultatet kan også falde ud til fordel for Venstres Flemming Jantsen eller Dansk Folkepartis René Christensen.Spidskandidater blandt andre: Bo Abildgaard (A), Lene Hatt (F), John Brædder (L), René Christensen (O), Flemming Jantsen (V).

Facebook
Twitter