Lærere vil straffe regeringspartierne til kommunalvalget

Kun hver tiende lærer er sikker på at give sin kommunalvalgsstemme til et regeringsparti på grund af lærerkonflikten.

Forårets skolekonflikt mellem lærerne, regeringen og KL lader til at sætte aftryk på lærernes stemmer til kommunalvalget (Foto: Scanpix © Scanpix)

Traditionelt har Socialdemokratiet, SF og De Radikale trukket mange lærerstemmer.Men det lader det til, at et stort antal af lærerne vender regeringspartierne ryggen ved kommunalvalget 19. november.Ved sidste kommunalvalg stemte syv ud af 10 lærere på regeringspartierne. Men her fire år senere er det kun hver tiende lærer, der er sikker på, at han eller hun vil give sin stemme til et af regeringspartierne.

Det viser en rundspørge foretaget af Danmarks Lærerforening for DR Nyheder.Lærere rykker til EnhedslistenVenstre og Konservative står til en kapre en smule flere af lærernes stemmer, end de plejer, men det er Enhedslisten, der står som den store arvtager af lærernes krydser.I 2009 gav 8,8 procent af lærerne deres stemme til Enhedslisten, mens partiet står til at trække 18,3 procent af lærernes stemmer hjem ved dette valg.Forklaringen hænger dels sammen med Enhedslistens landspolitiske fremgang, men lærernes fravalg af regeringspartierne skal også ses som en straf for forårets skolekonflikt og folkeskolereformen. Det vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det er en særlig faktor for lærerne, at Enhedslisten ikke stod på samme side som regeringen og KL i lærerkonflikten. Dermed kan partiet blive en mulighed for lærernes til at udtrykke deres utilfredshed, siger han.Straf for skolereformRundspørgen bekræfter vurderingen. Her svarer fire ud af fem lærere, at forårets overenskomstkonflikt mellem KL og Danmarks Lærerforening og lovindgrebet har afgørende betydning for, hvor de vil sætte deres kryds kommunalvalget.Valgforsker ved Syddansk Universitet, Ulrik Kjær, finder lærernes flugt fra regeringspartierne forventelig.- Det er ikke så overraskende, at der kommer de bevægelser. Lærerne sidder med en utilfredshed efter reformen, de ikke ved, hvor de skal gå hen med. Men nu kan de endelig få afløb, siger han.Håb om stemmerDer er dog håb for de kandidater fra regeringspartierne, som gerne vil høste lærerstemmer, understreger Rune Stubager.Hele 40 procent har nemlig svaret, at de ikke ved, hvem de vil stemme på:- Det kan være, at dem, der svarer "ved ikke", ender med at vende tilbage til nogle af de partier, de stemte på ved sidste valg, så forskellen ikke bliver så stor i sidste ende.

Facebook
Twitter