Massivt flertal i København vil lade de 16-årige stemme

Står det til et politisk flertal i København, skal de unge være med til at bestemme sammensætningen på rådhuset efter næste lokalvalg.

Ved kommunalvalget i 2009 fik 16- og 17-årige lov til at stemme ved et prøvevalg i 31 kommuner. Nu vil Københavns Kommune lade de 16- og 17-årige stemme rigtigt.

Når københavnerne om præcis to uger sætter krydset til kommunal- og regionsrådsvalg, må de 16- og 17-årige blive hjemme.

Men står det til et stort flertal på Københavns Rådhus, skal de unge på 16 og 17 år have lov til at stemme til det næste kommunalvalg om fire år.

Både Radikale, Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF støtter forslaget. Dermed bakker 41 ud af rådshusets 55 mandater op.

Det er beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R), der er står bag forslaget sammen med Jonas Bjørn Jensen (S).

- Vi har nogle gode erfaringer fra Norge, der viser, at hvis de unge deltager i demokratiet allerede fra en tidlig alder, er der større chance for, at de får lyst til at stemme og deltage i demokratiet, når de bliver ældre, siger Anna Mee Allerslev.

Hvis forsøget ender med at blive både en realitet og en succes, håber hun, at det kan være med til at rejse debatten om stemmeret til de unge ved både kommunal- og folketingsvalg.

Absolut flertal ønsker permanent valgretHos Socialdemokraterne i København er man allerede nu klar til at gøre ordningen permanent, fortæller ungdomsordfører Jonas Bjørn Jensen, der er Københavns yngste medlem af borgerrepræsentationen med sine 27 år:

- København er den yngste by i landet, og derfor skal de unge også kunne være med til at vælge, hvem der sætter rammerne for deres hverdag. De unge er i dag mere oplyste end tidligere, og derfor mener jeg, at tiden er moden.

Blå blok lodret imodForslaget om at lade de 16-årige komme til valgurnerne, skal dog rives i stykker med det samme, hvis det står til blå blok i København. Her er meldingen, at man som 16-årig slet ikke er oplyst nok til at afgive sin stemme.

Venstre kalder det en politisk prøveballon og et vildt forslag uden hold i virkeligheden Og forslaget bliver også blankt afvist af Rasmus Jarlov, der er de Konservatives spidskandidat til kommunalvalget I København.

- Det vil selvfølgelig være en fordel at få flere unge engageret i demokratiet. Men det er ikke grund nok til, at man skal lade 16-årige få stemmeret. Man skal have en hvis modenhed og en hvis viden, før man bliver betroet at træffe beslutninger, som kan bestemme andre mennesker liv og hverdag, siger Rasmus Jarlov.

Vestager er positiv

På Christiansborg tager økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) positivt imod partiernes forslag om at lade de unge få medindflydelse.

- Det er en god idé at give unge mennesker muligheden for at deltage i vores demokrati på en måde, hvor det så at sige er for alvor. Så jeg tager meget gerne diskussionen med Københavns Kommune, siger Magrethe Vestager til DR Nyheder.

Men de unge kan ikke sådan lige få adgang til valghandlingen. En valgretskommission anbefalede ellers i 2011 at sænke valgretsalderen, men det vil kræve en folkeafstemning, og det anses for svært at få befolkningens opbakning til et sådant forslag.

Unge og EU-valg

Siden slutningen af 2011 har Justitsministeriet dog tygget på, om det også vil kræve en ændring i loven, hvis unge fra 16 år skal kunne stemme til EU-parlamentsvalg.

Et juridisk spørgsmål, der er så spidsfindigt, at ministeriet endnu ikke er kommet frem til et svar. Men muligheden foreligger, hvis svaret snart foreligger, vurderer Margrethe Vestager.

- Jeg håber, de bliver færdige med at kigge på det inden jul.

#KV13 #kbhpol #dkpol #ungestemmer

Facebook
Twitter