Odense undersøger fyldte bleer på plejehjem

Efter TV AVISEN tirsdag fortalte om den 81-årige blebruger Aase sætter kommunen nu en undersøgelse i gang.

81-årige Aase Merlin sidder i kørestol, og er derfor blevet blebruger. I TV AVISEN tirsdag aften fortalte hun, om de smerter hun har, fordi der ofte går lang tid, før hun får skiftet sin våde ble.

Og det er langt fra godt nok, lyder det fra Odenses ældrerådmand Jane Jegind (V). Hun kræver derfor en undersøgelse af forholdene på kommunens plejehjem, for at finde ud af, om sagen om 81-årige Aase Merlin er enestående.

- Med de oplysninger, der er kommet frem, ønsker jeg for alles skyld et klart billede af, hvordan situationen ser ud på de enkelte plejecentre, botilbud og i hjemmeplejen, siger Jane Jegind.

Det tog lang tid

Og det er dejligt, at der sker noget, lyder det fra Aase Merlin. Men hun forstår ikke, hvorfor kommunen først reagerer, fordi medierne går ind i sagen.

- Det er for dårligt, for nu har jeg råbt og skreget i flere år, men vi ved jo godt, at der først sker noget når pressen kommer på. Sådan er vilkårene jo, siger hun til DR Nyheder.

Ifølge Aase Merlin har de mange våde bleer betydet, at hun to gange har fået blærebetændelse.

- Det giver smerter, når man er rød bagi, og så betyder det utrolig meget, at man bliver renset, vasket og smurt hver gang, der har været noget. Men det gør man altså ikke, siger Aase Merlin.

Op mod 80 procent af plejehjemsbeboere bruger ble

Og der er stor sammenhæng mellem blærebetændelse og blebrug, slår ekspert i inkontinens, overlæge Gunnar Lose på Herlev Hospital fast.

Han læner sig op af et norsk studie, der viser, at ældre blebrugere har fire gange så stor risiko for at få blærebetændelse, som hvis de ikke gik med ble.

- Hvis vi kigger på et typisk plejehjem herhjemme, så bruger op mod 80 procent af beboerne ble. Hvis man så ser på, at det at bruge ble giver en firedoblet risiko for at få urinvejsinfektion, så er det jo et kæmpe problem, siger Gunnar Lose til DR Nyheder.

Ældre sidder for længe i bleen

Noget tyder på, at Aase Merlins sag langt fra er enestående. I en undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 social- og sundhedshjælpere svarer 21 procent, at mindst én gang om ugen må en borger sidde for længe i den samme ble - fordi der ikke er tid til at skifte den.

10 procent siger, at det sker dagligt.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk.

Se indslaget med Aase Merlin fra TV AVISEN tirsdag aften i videoen i toppen af artiklen.

#kv13 #odensepol

Facebook
Twitter