Penge til virksomheder eller velfærd i Odense

Odense har udsigt til store fyringsrunder og besparelser. Alligevel vil et flertal investere 100 millioner i vækst. Og en joker kan blive lukningen af den store gade, der skærer gennem byens midte.

H.C. Andersen statue i Odense. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Hvad er på spil i kommunen?

Sagen om lukningen af den store Thomas B. Thriges gade ser ud til at få betydning også for dette valg. Derudover bliver det spændende at se om Anker Boye alene må stå på mål for den dårlige vækst, Odense har haft og som netop har ført til en meget stor sparerunde.

Hvad er det vigtigste valgtema i kommunen?

Før sommer nedsatte borgmester Anker Boye en Task Force, der på få måneder skulle afdække, hvorfor Odense på en række områder underpræsterer når det gælder vækst og udvikling. I august kom taskforcen med fem anbefalinger, som det vil koste 100 millioner kroner at gennemføre. Politikerne har fundet pengene på næste års budget, men samtidig truer massefyringer af både lærere og dagplejere og det har ført til store demonstrationer. Spørgsmålet er, om prisen for vækst er for høj - og om væksten skal komme ved at investere i virksomheder eller velfærd.

Er stort flertal i byrådet har besluttet at lukke den store gade gennem bymidten, Thomas B. Thriges Gade for trafik. Venstre er som det eneste parti imod. Konservative har indtil videre bakket op om beslutningen, men har under valgkampen lanceret en ny idé med mulighed for gennemkørsel i den parkeringskælder, der skal ligger under den lukkede vej.

Hvad er kommunen kendt for?

Odense vil meget gerne markedsføre sig på H.C. Andersen, og navnet indgår i stort set hvad som helst i byen. Men de seneste år har det været svært at finde fodfæste med andet end eventyrdigteren, når det gælder store arrangementer, events og lignende.

En nystartet H.C.Andersen Festivals - der er et privat initiativ med blandt andre indehaveren af Jensens Bøfhus, Palle Jensen, i spidsen, har i år har dog pustet nyt liv i drømmen om at Odense kan få sin egen mere moderne profil.

Hvad har optaget borgerne siden sidste valg?

Voldsomme besparelser på både børn- og ungeområdet og ældreområdet har vakt opsigt. Kommunen har en af de billigste folkeskoler i landet og en meget billig børnepasning - men alligevel skal der spares og det forarger mange forældre. Senest har en forældreorganisation set dagens lys.

På ældreområdet har Odense været langt fremme med den rehabiliterende tankegang, hvor ældre trænes i at være så selvhjulpne som muligt. Men det har også vakt kritik.

Endelig har spørgsmålet om byudvikling fyldt meget. En ny bro over kanalen, Odins Bro, skal stå klar næste år og forventningen er, at det kan aflaste byens trængte trafik. Der er også planer om en letbane, der skal stå færdig i 2020. Og i 2018 skal et nyt supersygehus åbne i byen til erstatning for det nuværende Odense Universitetshospital.

Hvordan gik det seneste valg?

Efter fire år som rådmand lavede socialdemokraten Anker Boye i 2009 et imponerende come back som borgmester. Han slog - ikke mindst med hjælp fra et usædvanligt godt valg til SF - den daværende konservative borgmester Jan Boye af pinden.

SF gik hele fire mandater frem til seks. S og SF fik til sammen 16 ud af byrådets 29 pladser, og dermed absolut rødt flertal.

Hvordan forventer vi, at valget går?

Den tidligere borgmester Jan Boye (K) døde i 2011 pludseligt af en hjerneblødning. Han ville have været en stærk udfordrer til Anker Boye. I stedet stiller det borgerlige Odense med hver sin udfordrer: Venstre stiller med ældrerådmand Jane Jegind, mens konservative stiller med By- og Kulturrådmand, Steen Møller, og Dansk Folkeparti stiller med folketingsmedlemmet Alex Ahrendtsen som deres borgmesterkandidat.

Det bliver svært for dem at slå Anker Boye af pinden efter, at han på forhånd har sikret sig støtte fra de Radikale. Radikale er ikke lige nu i byrådet, men tidligere meningsmålinger har antydet, at de kan gå hen og blive afgørende stemme, når det gælder om at pege på en borgmester.

Se stemmesedlen for Odense kommune

#kv13 #odensepol

Facebook
Twitter