Prognose: DF kan skimte borgmesterkæden i Guldborgsund

Dansk Folkeparti står til at blive fordoblet i Guldborgsund, viser den seneste prognose.

(Foto: DR)

DR Nyheder bragte i løbet af valgdagen en række exit-prognoser udarbejdet af Epinion og omtalt herunder. DR Nyheder beklager kvaliteten af exit-prognoserne, og vi burde ikke have bragt dem. Læs hele beklagelsen her.

DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup har desuden besluttet, at DR ikke fremover vil bruge hverken exit-polls eller exit-prognoser i forbindelse med kommunalvalg. Læs mere her.

Det tegner til en decideret valgtriumf for Dansk Folkeparti i Guldborgsund Kommune, viser en exitprognose foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Partiet står til 21,1 procent af stemmerne og dermed en fordobling af sine mandater fra fire til otte.

Socialdemokraterne står dog til at blive største parti i kommunen med en fremgang på et enkelt mandat til ni i alt, men det ser til gengæld rigtig skidt ud for SF, der står til at miste fire af sine fem mandater.

De to partier er i valgforbund med Enhedslisten, der står til to mandater, og i alt står S, SF og Ø til at få 12 af kommunens 29 mandater.

Venstre står til fem mandater, mens Guldborgsundlisten, der har borgmesterposten, ser ud til at få fire mandater.

Mulig borgmesterpost til DF

Der er blevet spekuleret i, at Dansk Folkeparti ved årets kommunalvalg kan få sin første borgmesterpost i partiets historie, og flere eksperter har peget på Guldborgsund som den oplagte kommune.

Folketingsmedlem René Christensen er partiets spidskandidat og har givetvis stærkt et håb om at trække borgmesterkæden over hovedet.

Udsigt til konstitueringsdrama

Det kan blive en realitet, hvis Venstres Flemming Jantsen ikke vil stemme for nuværende borgmester John Brædder fra lokallisten Nyt Guldborgsund og omvendt.

Guldborgsund er en af de fire danske kommuner, der fortsat har en borgmester fra en lokalliste.

Listen snuppede i 2009 borgmesterposten fra Socialdemokraterne og Kaj Petersen, som ved dette valg stiller op på en anden lokalliste, Sakskøbinglisten.

Hvis Sakskøbinglisten kommer ind, vil den pege på John Brædder som borgmester.

Guldborgsunds 29 byrådsmedlemmer er dags dato fordelt som følger:

Socialdemokraterne 7, Nyt Guldborgsund 7, Venstre 5, Dansk Folkeparti 4, SF 4, Konservative 1, uden for partierne 1.

#kv13 #drvalg

Facebook
Twitter