Psykolog: Et tabt valg er et stort personligt nederlag

Tidligere borgmestre bliver ramt på stoltheden, når de efter et valg står uden magten.

Uffe Steiner Jensen har altid forberedt sig mentalt på et muligt nederlag, når han har stillet op til kommunalvalg. (Foto: Lars Lindskov)

Konstituteringerne afgør netop nu, hvem der får borgmesterkæden om halsen. Nogle vil fortsætte, mens andre vil blive vraget.

Og det er svært at blive fravalgt af folket, mener organisationspsykolog Henrik Hopff.

- Som borgmester har det noget at gøre med din person og din karisma, hvis du ikke bliver genvalgt, og det er derfor et stort personligt nederlag, siger Henrik Hopff.

Det rammer hårdest, når det rammer familien

Det slider på psyken, når man bliver fravalgt af vælgerne og bliver kun værre, hvis familien også bliver konfronteret med nederlaget i hverdagen.

- Pressen kan virke som en offentlig gabestok, som også går ud over familien. Når familien lider overlast, er det en større belastning, end når det bare er dig selv, der bliver ramt, siger Henrik Hopff.

Eks-borgmester: Jeg blev ked af det

I 2010 skiftede Fredericias socialdemokratiske borgmester gennem 12 år, Uffe Steiner Jensen, borgmesterstolen ud med en menig plads i byrådet.

Vælgerne havde vendt ham og partiet ryggen, efter den populære borgmester havde stået i spidsen for en omdiskuteret omlægning af byens havnearealer.

- Jeg blev ked af det og ville gerne have haft, at udfaldet havde været anderledes, men jeg måtte jo tage til efterretning, at folk ville have noget andet, siger Uffe Steiner Jensen.

Rygklapperne flytter sig med magten

Så snart borgmesterkæden skifter hænder, flytter opmærksomheden samme vej.

- Du opdager pludselig, at du er ligegyldig i andres øjne, så snart rygklapperne flytter sig med magten. For nogle kommer det som et chok, de aldrig kommer sig over, fortæller Henrik Hopff.

Uffe Steiner Jensen ser den forsvindende opmærksomhed som en naturlig del af det, at tage et skridt ned ad magtstigen.

- Som politiker er du mindre interessant som almindeligt byrådsmedlem, end når du er borgmester. Du får ikke de samme henvendelser, og sådan skal det også være, fortæller Uffe Steiner Jensen.

Op til valg har han altid forberedt sig på, at bedetæpperne kunne vende.

- Min mentale forberedelse har altid været, at det var en mulighed at tabe. Så længe du kan stå inde for dit arbejde, er der ikke så meget at gøre. Det er en del af styreformen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk