Se nogle af de overraskende aftaler

Der er indgået flere meget usædvanlige aftaler i løbet af natten, da borgmesterkæderne skulle placeres.

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) fortsætter på posten de næste fire år, og hun bakkes op af Venstre. (Foto: Torsten Raagaard)

I løbet af natten er der indgået flere usædvanlige aftaler, hvor partier, der dårligt kan være i landspolitisk stue sammen, pludselig finder hinanden, når der skal findes en borgmester.

I landets traditionelt set mest røde kommune, Lolland, er det nu en konservativ godsejer, Marie Louise Friederichsen, der kan skrive borgmester på visitkortet.

Det kan hun kun, fordi Socialdemokratiet, SF og Lokallisten har støttet hende.

Dobbelt så mange stemmer

På landsplan er S og V politiske modstandere, men på Bornholm har de fundet sammen og konstitueret sig uden om de øvrige seks partier i kommunalbestyrelsen.

Forhandlingen fandt sted på baggrund af et flot valg til den siddende borgmester, Winni Grosbøl fra S, der fik næsten dobbelt så mange personlige stemmer som ved valget i 2009.

Venstre tabte to mandater, og derfor var der ingen tvivl hos Venstre. Det var vigtigt med en hurtig konstituering med valgets vinder frem for lange komplicerede forhandlinger.

Støtte til to nordjyske borgmestre

I de to nordjyske kommuner, Hjørring og Vesthimmerland, fortsætter de siddende borgmestre, Arne Boel (S) og Knud Kristensen (K) på posten.

Arne Boel i Hjørring ser ud til at få flere end 10.000 personlige stemmer, mens Venstre fik 9.206 stemmer. Borgmesteren har opbakning fra SF, K og Lokallisten.

I Vesthimmerland støttes den konservative Knud Kristensen af V, S og DF.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter