SF er ikke sikker på genvalg i Syddjurs

Splid og lokalpatriotiske slagsmål mellem øst og vest præger en del af den politiske debat i Syddjurs.

Fregatten Jylland ligger i Syddjurs Kommune. (Foto: RTF © (c) DR)

Hvad er på spil i kommunen?

Syddjurs har tidligere haft så dårlig økonomi, at staten satte kommunen under administration. Eftervirkningerne har været flere år med drastiske besparelser.

Men en endnu større udfordring skyldes, at kommunen plages af rivalisering mellem den vestlige del, centreret om Hornslet, og den østlige med Ebeltoft i centrum. Denne kamp kan true kommunens enhed.

Hvad er det vigtigste valgtema i kommunen?

Hvor skal udviklingen foregå - og hvor skal der skæres ned i den kommunale service? Skal der f.eks. lukkes flere skoleafdelinger og pasningstilbud?

Hvad er kommunen kendt for?

Fregatten Jylland - og de øvrige attraktioner som f.eks. Nationalparken Mols Bjerge og dyreparkerne Ree Park og Skandinavisk Dyrepark. Desuden færgeforbindelsen til Sjælland. Men der er er slanger i turistparadiset.

Det nationale symbol fregatten trues af råd i træværket, fordi institutionen har for få penge til vedligeholdelse, og staten har skåret ned i tilskuddet. Og færgedriften er i tilbagegang, da rederiet Mols-linien flere gange har reduceret antallet af afgange fra Ebeltoft for i stedet at satse på Aarhus.

Placeringen af rådhuset har vakt ophidsede følelser. Det tidligere rådhus i Kolind forsvandt ved en påsat brand, og for politikerne åbnede det nye muligheder, men også uløselige dilemmaer. Skulle de bygge nyt rådhus i Rønde med den geografisk ideelle placering, men til en pris på mindst 160 mio.kr. - eller skulle de modernisere de to eksisterende rådhuse i Ebeltoft og Hornslet?

Løsningen blev den billigere todelte løsning, men den har vakt harme hos mange borgere i den vestlige og nordlige del af kommunen. De ser løsningen som en centralisering af magten i Ebeltoft, som geografisk ligger i udkanten af kommunen. Vreden kan være så stor, at den kan påvirke valgets resultat.

Også byrådets lukning af tre skoler vakte harme, og lokale borgere har sørget for, at de genopstod som privatskoler.

Senest har en gruppe forældre til handicappede børn protesteret kraftigt over, at kommunen vil tage børn ud af specialskoler i andre kommuner og flytte dem hjem i tilbud i Syddjurs.

Forældrene frygter, at deres børn lider skade af at blive flyttet, og at Syddjurs-tilbuddene er ringere. Kommunen erkender, at flytningen sker for at spare penge, men mener, at kommunens eget tilbud er lige så godt.

Hvordan gik det seneste valg?I 2009 sammensatte vælgerne et byråd, der måtte igennem en ren farce for at konstituere sig med ny borgmester. I løbet af et par dage trådte 3-4 politikere fra forskellige partier på skift frem som nyvalgt borgmester, hvorefter en måbende offentlighed blev vidne til, at der alligevel ikke var flertal for dem. En gruppe borgere nåede endog at organisere sig i en "borgerlige vælgere for SF-eren Kirstine Bille"-bevægelse. Den pinlige affære endte med, at Bille blev borgmester.

Valget resulterede i, at S, SF og R sammen mønstrede et smalt flertal på 14 af 27 mandater i Syddjurs Byråd. Siden har partierne installeret svingdøre ved ud- og indgangene. Ikke færre end 6 politikere har skiftet parti/liste, og det har f.eks. ført til, at Liberal Alliance er repræsenteret med 2 medlemmer i Syddjurs.

Hvordan forventer vi, at valget går?Syddjurs er og har altid været en uforudsigelig kommune. Trods en borgerlig overvægt blandt vælgerne har Ebeltoft også tidligere haft en SF-borgmester, og en anden ubekendt faktor er, at den mere pragmatiske, men overvejende blå borgerliste er stærkt funderet i storkommunen.

Favoritterne til borgmesterposten er Kirstine Bille (SF), Jesper Mathiesen (S) og Claus Wistoft (V). Men ikke ret meget kan udelukkes i Syddjurs - heller ikke, at andre kandidater kan komme i spil.

Se stemmesedlen for Syddjurs Kommune.

#kv13 #syddjurspol

FacebookTwitter