SOSU'er siger det selv: Uværdigt at gå med ble

Bleer er jo hverken nemme eller bekvemme, lyder det.

I Randers kommune afholder man kurser for sosu'er, som skal hjælpe ældre af med bleen. Kommunen forventer at spare op mod 1,2 millioner kroner.

I Randers Kommune har de brugt mange penge på at få færre ældre til at gå med ble, og det virker; 500 ældre har smidt bleen på et år.

Og det vækker glæde hos de ældre og personalet på plejhjemmene.

For mange borgere er det nemlig ikke værdigt at gå med ble, siger Heidi Gammelby, social- og sundhedshjælper i Randers.

Hun er ikke i tvivl.

Social-og sundhedshjælper Heidi Gammelby ville selv være ked af at gå med ble

- Det må være dejligt for de ældre, at de nu kan undvære ble. Jeg ville i hvert fald være ked af at gå med den, siger hun.

DR Nyheder møder hende på et kursus, som er en del af kommunens nye strategi.

I Randers har man brugt 800.000 kroner på bl.a. at ansætte tre såkaldte kontinenssygeplejersker, som uddanner social- og sundhedsmedarbejdere og samtidig træner ældre med henblik på at smide bleen.

Social-og sundhedshjælper Heidi Gammelby ville selv være ked af at gå med ble

- Jeg synes initiativet er alletiders, for det er ikke værdigt at gå med ble, siger en anden kursist Mona Lindgaard, der også er social-og sundhedsassistent i kommunen.

Tænker på egne forældre

Og flere af de andre sosu'er i kantinen på plejehjemmet i Øster Tørslev, hvor kursuset bliver afholdt, er enige.

Social-og sundhedshjælper Heidi Gammelby ville selv være ked af at gå med ble

- Hvis man spørger borgerne, er alle er interesserede i at lære, hvordan man kommer på toilettet frem for at have den store ble på, for det er ikke behageligt, siger Hanne Bogstrøm, der også er social-og sundhedshjælper i kommunen.

Hun bliver bakket op af Mona Lindgaard.

-Bleer er jo hverken nemme eller bekvemme, så jeg synes, det er rigtig godt, at der er kommet fokus på borgernes værdighed, siger hun.

Social -og sundhedshjælper Hanne Borgstrøm kan godt forstå, at mange ikke kan sætte sig ind i, hvordan det må være at have ble på som voksen. Hun tænker derfor tit på sin mor for at forstå, hvor vigtigt det er.

- Man er jo nødt til at spørge sig selv: Hvad nu hvis det var min egen mor, ville jeg så synes det var i orden, at hun gik med ble. Nej, det ville jeg da ikke, siger Hanne Borgstrøm.

80 procent går med ble på plejehjemmene

Der er rigtig mange ældre, som går med ble på plejehjemmene, lyder det fra ekpert i inkontinens, overlæge Gunnar Lose fra Herlev Hospital.

- Hvis vi kigger på et typisk plejehjem herhjemme, så bruger op mod 80 procent af beboerne ble. Hvis man så ser på at det at bruge ble giver en firedoblet risiko for at få urinvejsinfektion, så er det jo et kæmpe problem, siger Gunnar Lose til DR Nyheder.

Han henviser til et norsk studie, der peger på, at risikoen for at ældre blebrugere får blærebetændelse inden for et år er fire gange så høj, som hvis de ikke gik med ble.

Han understreger, at der kan være mange årsager til, at ældre går med ble, og for mange kan det være nødvendigt. Problemet opstår, hvis de ældre ikke bliver skiftet nok.

Ældre sidder længe i bleen

Og noget tyder på, at det er hverdagen for mange ældre.

I en undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 social- og sundhedshjælpere svarer 21 procent, at mindst én gang om ugen må en borger sidde for længe i den samme ble - fordi der ikke er tid til at skifte den.

10 procent siger, at det sker dagligt.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk.

#kv13

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter