Talknusernes kommunalvalg: Valget målt på alder, køn og stemmer

Brøndby har det mest mandsdominerede byråd, i Lejre sidder mandatet med færrest stemmer, og Assens kan bryste sig af at have landets ældste kommunalpolitiker.

Landets byrådssale får flere 18-årige medlemmer, en enkelt 82-årig, mange mænd og et mandat med kun 18 personlige stemmer i ryggen. Her er det et billede fra byrådssalen i Haderslev. (Foto: Per Vinther- DR Syd)

Mens borgmesteren i Aarhus har fået knap 40.000 personlige stemmer, kan et enkelt mandat sætte sig i byrådet med kun 18 af slagsen. Landets ældste kandidat hedder Tage Kiltang Bartholin, mens Venstre har leveret flest af de alleryngste.

Her er nogle nedslag i kommunalvalget 2013 set fra DR Nyheders talknuseres bord.

(de tal, som vedrører partier, inkluderer kun de såkaldte nationale partier. De er defineret som Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti).

Fra 18 til 82 år

Venstre er det parti med flest 18-årige kandidater, da otte ud af i alt 11 nye byrådsmedlemmer på den alder kommer fra partiet. De sidste tre medlemmer kommer fra Liberal Alliance, Socialdemokraterne og De Radikale.

Til gengæld er gennemsnitsalderen over hele landet lavest hos De Radikale (45,9 år), mens Dansk Folkeparti kan kalde sig landets ældste (53,2 år).

Derfor er det også naturligt, at Dansk Folkeparti kan præstere landets ældste byrådsmedlem. Han hedder Tage Kiltang Bartholin, er 82 år og sidder i byrådet i Assens. Han har et solidt forspring til den næstældste Mogens Camre (DF) på 77 år.

Desuden har København det yngste byråd med en gennemsnitsalder på 40,6 år, mens Læsø og Odsherred kan prale af at have det mest erfarne med en gennemsnitsalder på 55,8 år.

Ind med 18 personlige stemmer

Målt på personlige stemmer krævede det ved årets kommunalvalg kun 18 stemmer for Lulle Zahle (SF) i Lejre at komme ind i byrådet. Det kunne lade sig gøre, fordi hendes partifælle Mette Touborg fik et ganske imponerende valg med 29 procent af alle de personlige stemmer i Lejre Kommune.

Det giver dog kun Mette Touborg en sjetteplads over de politikere, der relativt set trak flest stemmer. Her er Thomas Gyldal Petersen (S) topscorer med 35 procent af de personlige stemmer i Herlev.

De politikere med klart flest personlige stemmer kommer ikke overraskende fra de store byer anført af Aarhus med borgmester Jacob Bundsgaards (S) 39.237 personlige stemmer. Han er efterfulgt af partifællerne Frank Jensen fra København og Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg.

Syv ud af 10 er mænd

Kommunalpolitik er stadig mandsdomineret med 1717 valgte mænd over for 727 kvinder, og kun to ud af 98 kommuner kan præstere et byråd med flere kvinder end mænd.

Det drejer sig om Hillerød med 14 kvinder og 13 mænd og Gentofte med 11 kvinder og 8 mænd.

- Det er jo meget sjovt, men jeg håber på, at vi bliver valgt på det, vi vil, og ikke på kønnet, siger nyvalgte borgmester i Hillerød, Dorte Meldgaard (K), ifølge Frederiksborg Amts Avis.

I den anden ende af skalaen fører Brøndby Kommune an med 17 mænd og to kvinder - tæt forfulgt af Sønderborg og Thisted.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk